Windows XP kurulum problemi

Bugün eski bir bilgisayar ile uğraştım. DDR-RAM'lerin ilk çıktığı zamanlarda üretilen anakart üzerinde 2 adet DDR-RAM, 2 adet de SD-RAM yuvası var, bu yüzden de oldukça ilginç bir makine.

Üzerindeki 2 adet 256 MB'lık DDR-RAM ve Windows XP ile gayet güzel çalışan bilgisayar, artık ofisten emekliye ayrılıp oyun bilgisayarı yapılmak isteniyordu. Bunun için 512 MB DDR-RAM alıp taktık. Böylece bilgisayar 512 + 256 = 768 MB RAM'e sahip oldu. Ayrıca oyun oynanabilmesi için 256 MB'lık AGP (dedik ya eski diye :)) ekran kartı da taktık.

Herşey çok güzel görünüyordu, bilgisayarımız yeni hayatına hazırdı. Windows XP SP3'lü CD'yi takıp kuruluma başladım. Ancak o da ne, dosyaları kopyalarken bir yerde takıldı. Dosyaları kopyalamamaya başladı. CD'de bozukluk olabileceğini düşünüp yeni bir CD hazırladım. Onunla da aynı durum oldu.Bu sefer de CD okuyucu da problem olabileceğini düşünerek farklı bir tane taktım (iyi ki elimizin altında vardı...). Yeni CD okuyucu ile de aynı problemi yaşayınca problemin farklı bir yerde olduğu ortaya çıktı.

Bu bilgisayar konfigürasyonunu değiştirmeden önce problemsiz çalıştığına göre demek ki sorun yeni eklediğimiz donanımlar ile ilgiliydi. Bu gibi durumlarda sorunu değişiklik yapılan noktalarda aramak genellikle işe yarıyor, çünkü dediğimiz gibi bilgisayar değişiklik yapmadan önce zaten çalışıyordu.

Ekran kartını söküp eskisini takmak biraz zahmetli geldiği ve ekran kartının böyle bir soruna sebep olmayacağı fikriyle RAM'lerden işe başladım. Takılı RAM'leri söküp tek tek eski 2 adet 256 MB'lıkları ve yeni aldığım 512 MB'lığı denedim. Hepsi ile de bilgisayar açıldı. Demek ki RAM'lerin kendisinde sorun yok, başka bir problemimiz var.

Yeni aldığım 512 MB'lık RAM'i takıp kurulum işlemine baştan başladım. Bu sefer sorunsuz bir şekilde kurulum gerçekleşti. Kurulumdan sonra da denemelere devam ettim. 256 MB'lık RAM'lerden birini de tekrar takıp kuruluma devam ettim. Ancak bu RAM'i takınca yine değişik zamanlarda bilgisayar restart etmeye başladı. Tekrar son taktığımız RAM'i çıkartmak zorunda kaldım.

Sonuç olarak yeni ve eski RAM'in birarada çalışmadığı sonucuna vardım. 256 MB'lık RAM'ler iki taraflıydı, 512 MB'lık RAM ise tek taraflıydı. Eski makinelerde bu tip sıkıntılar yaşanıyor zaman zaman.

Oyun oynanabilmesi için yeni bir 512 MB'lık RAM daha alacağız galiba :)

Comments