Internet Explorer 8 kazandırıyor kampanya macerası

Aralık ayının son günlerinde www.internetexplorer8kazandiriyor.com sitesinden bir kampanya gerçekleştirildi. Bu kampanya ile 7 gün boyunca her gün bir kişi netbook kazanma şansına ulaşacaktı.

Internet Explorer 8 yılbaşı kampanyası

Internet Explorer 8 ile ilgili ilk kampanya Mart ayında gerçekleştirmiştik. O kampanyada da Web Slices (Web Dilimleri) içerisinde yeralan kodları siteye girenler Turkcell'den kontör kazanmıştı.

İlk kampanya sitesini Radore Hosting'den kiraladığımız Core 2 Quad işlemcili, 8 GB RAM'li, Windows Server 2008 yüklü sunucu üzerinde, diğer sitelerle beraber yayınlamıştık. İlk kampanyayı başarıyla gerçekleştirdiğimiz için aynı şekilde yılbaşı kampanyasını da bu sunucu üzerinde barındırmayı hedefledik.

Yılbaşı kampanya sitesi de aslında boyut olarak çok fazla içeriğe sahip değildi. Kampanya bilgilerinin verildiği sayfa, kampanyaya katılmak için gerekli Internet Explorer toolbar'ının kurulum dosyası ve SQL Server 2008 üzerinde puanların kaydedildiği veritabanı.

Site ortaya çıktığında yine de herhangi bir sorunla karşılaşmamak adına bir stres testi uygulama düşüncesindeydim. Stres testini yapmaya başladığımda ilk dakikalarda herşey normal bir şekilde devam ediyordu. Ancak bir süre sonra makinenin kilitlendiğini fark ettim. Hemen Radore'yi arayarak durumu ilettim. O gece nöbetçi olan Onur isimli arkadaş gerekli müdaheleyi yaparak makineyi restart etti ve ben teste devam edebildim. Testi tekrar başlattığımda yine benzer problemle karşılaştım ve Onur ile görüşüp makineyi tekrar çalıştırmasını istedim.

Testi gerçekleştirirken bir yandan da HWMonitor isimli program ile sistemi izlemeye başladım. Anormal bir şekilde işlemcinin fazla ısındığını tespit ettim. Makine çok yorulmamasına rağmen işlemcinin ısısı artıp bir süre sonra makine yüksek ısı nedeniyle kapanıyordu. Tekrar arayıp durumu ilettiğimde donanımda bir sıkıntı olabileceğini belirttim. Onur'da makineyi inceleyip işlemci fanının yerinde oynadığını tespit etti.

İşlemci fanındaki termal macun temizlenip tekrar macun sürülerek fan yerine oturtulduktan sonra testlere devam ettim. HWMonitor artık işlemci ısısını yüksek göstermiyordu ancak yine de bir yerlerde problem vardı ve makinenin kilitlenme sorunu devam ediyordu.

HWMonitor

GGece yapabileceğimiz çok fazla birşey kalmamıştı. Ertesi gün Radore'den sevgili Göktuğ ile görüşüp durumu aktardım. Acil çözüm bulmamız gerekiyordu, çünkü kampanya bir sonraki gün başlayacaktı. Göktuğ bu noktada oldukça güzel bir teklifte bulundu : Kampanya için sanal bir sunucu

Radore, Windows Server 2008 ile gelen Hyper-V özelliğini kullanarak, Virtual Private Server (Sanal Özel Sunucu) olarak adlandırılan sanal sunucuları Virtual Dedicated Server (Sanal Ayrılmış Sunucu) olarak adlandırılan sanal sunucular haline getirmişti. Hyper-V sayesinde gerçek sunucular ile aynı performansa sahip sanal sunucular oluşturmak mümkün olabiliyordu. Bu işlem için Dell Blade sistem kullanıyorlar. Bu sunucu üzerinde yanlış hatırlamıyorsam yüzlerce sanal sunucu  barındırıyorlar.

Dell PowerEdge Blade

Radore, Hyper-V ile ilgili çeşitli çalışmalar yapmış; sanal makine açma, üzerinde değişiklikler yapma gibi birçok işlemi Powershell kullanarak otomatik hale getirmişlerdi. Bu otomatizasyonu gerçekleştiren de MSP arkadaşlarımızdan Yusuf Öztürk'tü. Yusuf, zaman zaman gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde, yaptığı çalışmaları anlatıyordu. Nihayet bu çalışmaları kullanma şansım da olacaktı :)

Göktuğ'un yaptığı sanal sunucu teklifini geri çevirmek olmazdı, hem daha iyi bir alternatif yoktu hem de sunucuyu baştan kurmak için vaktimiz de yoktu. Göktuğ'la sanal sunucu açılması için anlaştığımızda top artık Yusuf'taydı ve yaklaşık 15 dakika sonra Yusuf arayarak sanal sunucunun hazır olduğunu söylediğinde inanamadım. Artık elimin altında 4 GB RAM'li, 2 çekirdekli Xeon işlemcili, üzerinde Windows Server 2008 R2 çalışan bir sanal sunucu vardı.

Hemen sunucuya bağlanıp üzerine SQL Server 2008 yükleyip www.internetexplorer8kazandiriyor.com sitesini bu sunucuya taşıyıp gerekli yönlendirmeleri yaptım. Artık site sanal sunucu üzerinde çalışıyordu ve kampanyaya hazır gibiydi. Tekrar yaptığım stres testlerinde de herhangi bir problem görünmüyordu :)

Büyük gün geldiğinde ne yaşayacağız endişesiyle sürekli sanal sunucuyu izlemeye başladım. Aradan geçen saatlerde herhangi bir problem yaşanmadığını görmek oldukça rahatlatmıştı. Hyper-V üzerindeki sanal sunucu başarılı bir şekilde kampanya sonuna kadar çalışmaya devam etti ve kampanyayı alnımızın akıyla bitirmiş olduk...

Bu kampanya döneminde desteklerini esirgemeyen başta Kubilay Akyol olmak üzere tüm Radore çalışanlarına teşekkür ederim : Göktuğ İçöz, Can Özokur, Yusuf Öztürk, Okan Eke, Selman Uluç,  Alper Uça, Betül Bilir ve Ayşenur Özcan

Yazıyı bu kısmına kadar okuduysanız, niye bunları anlattığımı düşünüyor olabilirsiniz :) Öncelikli amacım yaşadığım tecrübeyi bir nebze olsun anlatmak. Bir diğer amacım da Hyper-V ile neler yapılabildiğini anlatabilmek. Son olarak da asıl amaç Internet Explorer 8 Sevgililer Günü Kampanyası'nı bir nebze de olsun duyurabilmek ;)

Bakalım sevgililer günü kampanyası kimlere hem aşka hem de kampanyada kazandıracak! :)

Comments

Comments (1) -

Alp Çoker
Muammer Hocam yararlı bir deneyim olmuş ve güzel çözüm bulunmuş Smile

Ben de Radore üzerinde VDS kullanıyorum çok memnunum, ayrıca Radore çok iyi ve yardımcı olan bir destek ekibine sahip..