IIS 7'de ASP çalıştırma

IIS 6 kurulduğunda ASP, .NET ve diğer scriptler için gerekli bileşenler de kuruluyor ancak kapalı oluyordu. Hangisini kurmak istiyorsak onu aktif ederek kullanıyorduk. IIS 7 ise varsayılan ayarları ile sadece HTML sayfa gösterecek şekilde kuruluyor. Herhangi bir scripti çalıştırabilmek için o script ile ilgili bileşenleri yüklemek gerekiyor. Bu yazımızda IIS 7 üzerinde ASP uygulamalarımızı nasıl çalıştırabileceğimizden bahsedeceğiz. Hazır olun, sadece ilgili bileşenleri kurmak yeterli olmayacak :)

IIS 7'yi kurarken ayarlarda bir değişiklik yapmadıysanız ASP kodları içeren bir web sitesi oluşturup çalıştırmak istediğimizde aşağıdaki gibi bir ekran göreceksiniz :



Bu hata mesajı ASP bileşenlerinin yüklenmediğini gösteriyor. (Hata mesajı aynı bilgisayar üzerinde çalışırken bu şekilde, uzak bilgisayarda 404 hata sayfası görüntülenecektir). ASP bileşenlerini Server Manager'ı açıp, sol bölümden Roles'e, sağ bölümden de Web Server (IIS) altındaki Add Role Services'a tıklayarak yükleyebiliriz.



Açılan Add Role Services başlıklı pencerede Application Development başlığı altındaki ASP'ye tıkladığımızda ISAPI Extensions'ı da yüklememiz gerektiğini söyleyen bir uyarı mesajı çıkacak. Bu uyarı mesajında Add Required Role Services'a tıklayarak ISAPI Extensions'ı da yüklemek için onaylıyoruz. Sırasıyla Next ve Install'a basarak kurulumu tamamlıyoruz.

Kurulum bittikten sonra ASP sayfalarımız çalışmaya başlıyor. Ancak kullandığınız kod ile ilgili problemler varsa (ör : veritabanı bağlantısı, parent path kullanımı vs) sayfamızda aşağıdaki mesaj görüntülenecektir.



IIS 7.0'da varsayılan ayarlarda ASP'de oluşan hatalar tarayıcıda gösterilmediği için bu mesaj görüntülenir. IIS Manager'da sol bölümden ASP sitemize, orta bölümde ASP başlıklı linke tıklıyoruz. Görüntülenecek ekranda Debugging Properties başlığı altındaki Send Errors to Browser kısmını True yapıp Apply'a basarak detaylı hata mesajlarını görebiliyoruz.



Sitemizde parent path kullanıyorsak aynı sayfadaki Enable Parent Paths kısmından bu özelliği de aktif edebiliyoruz. ASP siteniz ile ilgili kullandığınız farklı ayarlar var ise bunları aynı sayfa üzerinden ayarlayabilirsiniz.

Comments

Comments (7) -

özgür
güzel olmuş eline sağlık
Muammer Benzeş
Teşekkürler Özgür, umarım yardımcı olmuştur.
Arif Yiğit KESEN
Teşekkürler. Eline sağlık.
Fatih Erikli
Aspyi tamamen yürürlükten kaldırmayı planlıyorlar sanırım.
downloaderx
Hocam merhaba. Şöyle bir sorunum var iis hatası

Microsoft JET Database Engine error '80004005'

'C:\inetpub\wwwroot\db\data.mdb' is not a valid path. Make sure that the path name is spelled correctly and that you are connected to the server on which the file resides.

anladığım kadarıyla ../ olayının bir ayarı olmalıymış fakat bu ayar iis 7 üzerinde nerede yer alır bir türlü bulamadım? yardımcı olur musun?
umut
çok teşekkür ederim. Kaç gündür çalıştıramadığım sayfaları sayenizde çalıştırdım. Smile saygılar
MuammerBenzes
@Umut : İşinize yaramasına sevindim.