IIS 7'de ASP.NET 2.0, 3.0 ve 3.5 çalıştırma

IIS 7'de ASP çalıştırma başlıklı yazıda ASP projelerimizi nasıl çalıştıracağımızdan bahsetmiştik. Bu yazıda ise .NET 2.0 ve üzeri versiyon projelerimizi nasıl çalıştıracağımızı anlatacağız.

.NET projelerimizi çalıştırmak için öncelikli olarak ilgili bileşenleri kurmamız gerekiyor. Çünkü, bildiğiniz gibi IIS 7.0'da varsayılan kurulum ile bu bileşenler kurulmuyor. İlgili bileşenleri kurmadan .NET projeleri çalıştırmak isterseniz IIS 7'de ASP çalıştırma başlıklı yazıda yeralan ilk görüntüdeki hata mesajını alacaksınız.

.NET kodlarımızın çalışabilmesi için gerekli bileşenleri Server Manager'ı açıp, sol bölümden Roles'e, sağ bölümden de Web Server (IIS) altındaki Add Role Services'a tıklayarak yükleyebiliriz.



Açılan Add Role Services başlıklı pencerede Application Development başlığı altındaki ASP.NET'e tıkladığımızda .NET Extensibility ve ISAPI Filters'ı da yüklememiz gerektiğini söyleyen bir uyarı mesajı çıkacak. Bu uyarı mesajında Add Required Role Services'a tıklayarak .NET Extensibility ve ISAPI Extensions'ı da yüklemek için onaylıyoruz. Sırasıyla Next ve Install'a basarak kurulumu tamamlıyoruz.

Not : Bu yükleme ile .NET 1.1 versiyonu ile yazılmış kodlar çalışmıyor. Çünkü Windows 2008 .NET 1.1 versiyonunu içermiyor, ayrıca kurmak gerekiyor. Buna da değineceğiz.

Kurulum tamamlandıktan sonra IIS Manager'ı açıp sitemizi tanımlıyoruz. Siteyi tanımlarken yeni bir application pool oluşturdunuz veya DefaultAppPool  isimli application pool'u seçtiniz ve projeniz integrated mode'da çalışmaya uyumlu değil ise aşağıdaki hata mesajı görüntülenecektir.



Bu sorunu çözmek için sitenizi varolan Classic .NET Pool isimli application pool'a alabilir veya sitenin application pool'unda Managed pipeline mode ayarını Classic olarak değiştirebilirsiniz. Managed pipeline mode ayarını, IIS Manager'da sol bölümden Applications Pool'a tıklayıp orta bölümde ilgili application pool'a çift tıklayarak yapabilirsiniz.

Bu işlemi de tamamladıktan sonra .NET projelerinizi gönül rahatlığıyla çalıştırabilirsiniz :)

Comments