IIS 7'de web sitesi logları

IIS 5 ve 6'da varsayılan olarak yüklü ve çalışan web sitesi loglama IIS 7'de kapalı! Evet, yanlış okumadınız : kapalı. IIS 7'nin modüler yapısı ve minimum kurulum nedeniyle loglama varsayılanda kurulmuyor. Peki web sitemizin loglarını tutmak istiyorsak ne yapacağız?

İlk olarak "Server Manager"ı açıyoruz. Sol bölümden "Roles"e tıklıyoruz. Sağ bölümde "Web Server (IIS)" bölümünü bulup, oradaki "Add Role Services" linkine tıklıyoruz.



Açılan "Add Role Services" başlıklı pencerede "Health and Diagnostics" bölümünden kullanacağımız loglama türlerini seçip kurulumu tamamlıyoruz.



Kurulum bittikten sonra web sitelerinde varsayılan olarak W3C formatında loglama başlıyor. IIS 7, bize sadece W3C formatında loglama seçeneği sunmuyor. IIS'in kendi formatı, NCSA formatı, özel format oluşturma ve hatta ODBC ile loglamayı veritabanı üzerinde tutmak gibi alternatifler sağlıyor.

Bu alternatiflerden istediğimize uygun olanı ayarlamak için "IIS Manager"ı açıyoruz. Loglama ayarını değiştirmek istediğimiz web sitesini sol bölümde bulup bir defa tıklayınca ortadak bölümde görüntülenen "Logging" linkine çift tıklıyoruz.




Orta bölümdeki "Format" combobox'ından kullanmak istediğimiz log formatını seçip, "Directory" kısmından logların tutulmasını istediğimiz klasörü belirleyip diğer ayarları da yaptıktan sonra "Apply" linkine tıklayarak ayarlarımızın aktif olmasını sağlayabiliyoruz.



Resimde de görebileceğiniz gibi varsayılan loglama klasörü değişmiş. IIS 5 ve 6'da olduğu gibi artık C:\Windows\System32\LogFiles klasöründe değil, inetpub altında tutuluyor. Bu da IIS 7'nin farklarından biri :)

Loglama ile ilgili söylenecek daha çok şey var, farklı yazılarla bu konuya değinmeye devam etmek istiyorum.

Comments