Çoklu monitör kullanımı ve UltraMon

İlk defa çift monitör ile çalışmaya başladığımda yıl 2005'ti. İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde çalışırken, henüz daha LCD ekranlar ve şu an kullandığımız geniş ekranlar olmadığı için 17" CRT ekranlar çözünürlükleri ile işimizi görmeye yetmediğinden mecburen ikinci bir monitör kullanmaya başlamıştım.

Çok istemeden başladığım ikinci monitör kullanma işini ilerleyen zamanlarda o kadar çok sevdim ki, imkanım olduğu her zaman çift monitör kullanmaya çalıştım. Evdeki çalışma ortamımda da halihazırda iki monitör ile çalışıyorum. Böylece yoğun çalışmak ve aynı anda birçok şeyi takip etmek mümkün oluyor.

Çoklu monitör için süper çözüm
Çift monitör kullanırken; pencerelerin ekranlar arasında geçişlerini yapmak, bir programı istediğim ekranda çalıştırmak, duvar kağıdı (wallpaper) ayarları ve ikinci ekrandaki programlarının simgelerinin de birinci ekranda yer alması gibi birçok sıkıntı yaşadım. Bu sorunları çözmek için araştırma yaparken UltraMon adlı programı buldum.

UltraMon, birden fazla monitör kullanan ve benim gibi dertleri olan kullanıcılar için hazırlanmış süper bir program! Tüm dertlerime derman oldu. Neler yapabildiğine biraz göz atacak olursak :

- Smart Taskbar : En sevdiğim özelliklerden biri. Normalde sadece ilk ekranda yeralan taskbar (görev çubuğu) diğer ekranlara da ekleniyor. Böylece uygulamalar hangi ekranda ise simgeleri de o ekrandaki taskbar üzerinde yer alıyor.
- Pencere yönetimi : Program pencerelerine eklenen iki ikon ile uygulamaları tüm ekranlara yaymak ve o andaki ekrandan başka bir ekrana programı kolayca taşımak mümkün olabiliyor.
- Wallpaper (duvar kağıdı) : Standart olarak Windows tüm ekranlarda aynı duvar kağıdını ayarlayabilirken UltraMon ile her ekrana farklı ayarlamak mümkün olabiliyor.

- Screen saver (ekran koruyucu) : Duvar kağıdında olduğu gibi varsayılan olarak ekran koruyucular da farklı farklı ayarlanamaz iken UltraMon ile her ekrana farklı ekran koruyucu ayarlamak mümkün.
- Kısayollar : Her uygulama için ayrı ayrı kısayollar ayarlayarak uygulamaların istenilen monitörde, istenilen pozisyonda ve istenilen boyutlarda başlamasını sağlamak mümkün olabiliyor.
- Mirroring : Özellikle sunum yaparken veya bir toplantıda birşeyler gösterirken tüm ekranı paylaşmak istemeyebiliyoruz. Bu özellik sayesinde tüm ekranı yansıtabileceğiniz gibi sadece belirli bir uygulamayı, ekranın bir kısmını veya mouse'un dolaştığı alanı gösterebiliyoruz.

Halen kullandığım 3.1.0 versiyonu, Windows 7 ve Windows Server 2008 R2 dahil olmak üzere tüm 32-bit ve 64-bit işletim sistemlerini destekliyor. Yazılım geliştiriciler için yayınlanan UltraMon SDK ile programı istediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz.

Comments