FTP 7'de passive port kullanımı

FTP 7.0 ile ilgili önceki yazılarımızda FTP 7.0 kurulumundan, bir FTP sitesinin nasıl oluşturulacağından ve kullanıcı yetkilendirmesinden bahsetmiştik. Bu yazımızda ise FTP 7.0'da passive (pasif) portların nasıl ayarlanacağından bahsedeceğiz.

FTP 7.0 sunucumuzda kullanıcı yetkilendirmelerini yaptıktan sonra kullanıcılar FTP client programları veya Internet Explorer ile bağlanmak istediklerinde bağlantı problemi yaşayabilirler. Bunun sebebi FTP 7.0 üzerinde passive port ayarlarının yapılmamış olmasıdır. Çünkü FTP client programları varsayılan olarak bağlantıları passive modda gerçekleştirmek üzere yapılandırılmıştır.

FTP 7.0 üzerinde passive portlar kullanabilir miyiz? Evet, kullanabiliriz. Passive portları kullanabilmek için birkaç ayar yapmamız gerekecek. İlk olarak kullanacağımız passive portları ayarlamakla başlıyoruz. IIS Manager'da sol bölümden sunucumuzun adına ve orta bölümden FTP Firewall Support linkine tıklıyoruz.



Açılan pencerede Data Channel Port Range başlıklı bölümde kullanmak istediğimiz port aralığını belirtiyoruz. Burada 1025'den başlayıp 65535'e kadar istediğimiz kadar portu kullanım için tanımlayabiliriz, aralığın büyüklüğünü sunucudaki FTP kullanım yoğunluğuna göre belirleyebiliriz. Port aralığını girdikten sonra Apply'a tıklıyoruz.

Not : 1-1024 arası portlar sistem kullanımı için rezerve edilmiştir. Ayrıca SQL Server gibi programlar daha yüksek (1433) port numaralarını kullanabilmektedir. Bu nedenlerle tavsiyem mümkün olduğunca yüksek port numaraları (40000 veya 60000 sonrası gibi) kullanılmasıdır.



Apply'a tıkladığımızda aşağıdaki uyarı mesajı görüntülenecek. Mesajdan da anlaşılabileceği gibi firewall üzerinde ilgili ayarları yapmamız öneriliyor. Eğer sunucumuz bir firewall arkasında değilse ve Windows Server 2008'in kendi firewall'unu kullanacaksak yapılacak ayarları  FTP 7.0 için Windows firewall ayarları başlıklı yazıda bulabilirsiniz.



Eğer FTP sunucusunda her bir FTP sitesi için ayrı IP adresleri kullanılmayacaksa External IP Address of Firewall kısmına FTP sunucusu için geçerli olacak IP adresini girebiliriz. Her FTP sitesi için ayrı IP adresi kullanılacaksa IIS Manager'da sol bölümden ilgili FTP sitesine ve orta bölümden FTP Firewall Support linkine tıklıyoruz.



Açılan pencerede External IP Address of Firewall kısmına ilgili FTP sitesi için kullanmak istediğimiz IP adresini yazıp Apply'a tıklıyoruz.



Böylece FTP 7.0'da passive port kullanımı için gerekli ayarları tamamladık. Windows Server 2008 firewall üzerinde FTP 7.0 ile ilgili yapılması gereken ayarları FTP 7.0 için Windows firewall ayarları başlıklı yazıda bulabilirsiniz.

Comments