Bir geri dönüşüm macerası ve Elektronik Çöp projesi

Bir müşteriden ihtiyacı olmadığı, kullanmadığı için aldığım 19" eski tip, tüplü (CRT) bir monitör vardı. Bu monitörü özellikle tamir ettiğim veya kurulum yaptığım makineler ile birlikte kullanıyordum. Yaklaşık üç yıl boyunca kullandığım monitör kullanım ömrünü doldurunca artık görüntü vermemeye başladı :) Tamir ettirmeye kalkışsam muhtemelen astarı yüzünden pahalıya geleceği için çöpe atmaktan başka çare görünmüyordu.

Hazır monitör arızalanmışken, elimde müşterilerden kontrol etmek için aldığım ve çalışıp çalışmadığını bilmediğim ve elimdeki diğer parçaları kontrol ettim. Kontrol ettiğim parçalardan arızalı olanları da ayırdığımda aşağıdaki gibi bir manzara çıktı ortaya :

Arızalı parçalar

Monitör haricinde; parçaladığım notebook'un parçaları, arızalı anakartlar, RAM'ler, 10 adet hard disk gibi birçok parça çıktı. Tüm bu parçaları çöpe atıyor olmak, geri dönüşümü konuştuğumuz ve Green IT gibi konuların havada uçuştuğu bir dönemde çok da mantıklı gelmedi.

Elimdeki malzemeleri çöpe atmamak için  geri dönüşüm firmalarını araştırdığımda görüştüğüm hiçbir firmanın bu kadar az parça için toplama işlemi yapmadığını öğrendim. Çabalamaktan vazgeçmeyip bağlı bulunduğum belediye ile görüştüm. Belediyedeki arkadaşlar bu tip talepler doğrultusunda geri dönüşüm firmaları ile görüşüp belirli zamanlarda toplama işlemini firmalara yaptırıyordu. Ancak ayarlanan firmalar ile bir türlü zaman planını oturtup parçaları teslim etmek mümkün olmadı.

Belediyenin gün ayarlamasını beklemekten başka çare kalmadığını düşünüp ümidimi kesmek üzereyken Haydar Akın Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Lisesi öğrencisi Çağın Bektaş'ın yönlendirmesiyle Elektronik Çöp projesine ulaştım.

Elektronik Çöp, Haydar Akın Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Lisesi öğrencileri tarafından geliştirilmesi yapılan ve Exitcom Recycling, e-biko Uluslararası Bilişim Olimpiyatı tarafından desteklenen bir sosyal sorumluluk projesi. Proje ile geri dönüşüm ile ilgili bir bilinç oluşturulması ve elektronik atıkların geri dönüştürülmesi hedefleniyor.

Sitedeki Çöp At sayfasında gerekli bilgileri doldurup gönderdikten sonra cevabı beklemeye başladım. Ertesi gün Exitcom firmasından Esra Satır tarafından mesajıma cevap verildi ve atıkların listesi istendi. Ayrıca kargo ile gönderilip gönderilemeyeceğini anlamak için resim istediler. Yukarıdakine benzer bir fotoğraf gönderdiğimde kargo ile ulaştırabileceğim söylendi ve ilgili kargo firmasının bilgileri gönderildi.

Ürünleri koliye doldurup monitörü de koliye sığmadığı için uygun bir şekilde paketleyip :) kargo firmasına teslim ettim. Cumartesi günü gönderdiğim ürünler Pazartesi günü Exitcom'a teslim edilmişti.

Geri dönüşüm ile ilgili önemli bir adım olan bu projeyi geliştiren öğrenci arkadaşlara, ürünlerin firmaya ulaştırılması ve kargo firmasıyla yaşadığımız aksaklıklar ile ilgili yardımcı olan sayın Esra Satır'a ve Exitcom firmasına çok teşekkür ederim.

Sizler de elinizdeki ürünleri Elektronik Çöp sitesi üzerinden geri dönüşüm için gönderebilirsiniz!

Comments

Comments (8) -

Balkar ATEŞ
Hocam çok iyi oldu bu, benimde elimde 2 Desktop PC kasası, ekran kartları artı çalışmayan bi kaç tanede harddisk vardı. Bende buraya ulaşsam iyi olacak. Paylaşım için teşekkürler ..
Erencan Topdemir
Proje katkıda bulunanlardan biriyim.Verdiğiniz destekten ötürü çok teşekkür ederim..
MuammerBenzes
@Balkar Ateş : Dene şansını bakalım. Sıkıntı çıkmaz herhalde, problem olursa haberleşiriz ;)
MuammerBenzes
@Erencan : Süper proje, sayenizde geri dönüşüme katkımız oldu. Umarım başarılı bir şekilde devam eder.
Erencan Topdemir
@MuammerBenzes Bu yönde çalışmalarımızı sürdereceğimizden emin oalbilirsiniz Smile
Balkar ATEŞ
Tamam Hocam hemen deniyorum bunu bakalım sorun çıkarsa ulaşırım zaten size birde bloguma paylaşıyorum bende bunu gerçekten güzel proje @Ercan Bey teşekkürler ..
Serkan Akbaba
Esra Satır hanımefendi gerçekten çok ilgili.Saolsun 1-2 gün içinde geri dönüş yaptılar.

Bu arada Kocaeli sınırları içinde yaşayan arkadaşlar mavi geridönüşüm kutularına bu atıkları atabiliyolar.Bu atıklar exitcom firmasına ulaştırılıyormuş.
MuammerBenzes
@Erencan : Kolay gelsin...

@Serkan : Bilgiler için teşekkürler...