CodePlex'te proje oluşturma

Kendinize ait olan, daha önce geliştirdiğiniz veya halen geliştirmeye devam ettiğiniz, diğer insanların faydalanması ve/veya destek olmasını istediğiniz açık kaynaklı projelerinizi CodePlex'te yayınlayabilirsiniz. Böylece projelerinizi geniş kitlelere (aslında tüm dünyaya) duyurma ve proje için size yardımcı olabilecek birilerini bulma şansına sahip olabilirsiniz. Projenizi CodePlex'te yayınlamak için nelere ihtiyacımız var, neler yapmamız gerekiyor?

Öncelikli olarak CodePlex'e üye olmak gerekiyor. Nasıl üye olabileceğinizi CodePlex'e nasıl üye olunur? başlıklı yazıdan öğrenebilirsiniz. Üye kaydını gerçekleştirip giriş yaptıktan sonra proje oluşturabilmek için ana sayfada yer alan "Create Project" linkine tıklamak gerekiyor.



Görüntülenecek Create New Project başlıklı sayfada projemiz ile ilgili bazı bilgileri girmek gerekiyor :

- Title bölümüne projenin başlığını giriyoruz. Bu başlık Codeplex'te projenin yayınlandığı adı olacağı için projeyi anlatacak şekilde belirlemek faydalı olacaktır. Rawr gibi kısa bir başlık seçilebileceği gibi PowerShell Visual Studio 2008 Templates gibi uzun bir başlık seçmek de mümkün.

- URL bölümüne projenin yayınlanma adresini giriyoruz. Bu adres codeplex.com üzerinde bir alt alan (subdomain) olarak belirleniyor. Mümkün olduğunca projeyi özetleyecek bir başlık belirlemek faydalı olacaktır.

- Summary bölümüne proje ile ilgili açıklama giriyoruz. Açıklamanın dili ile ilgili herhangi bir kısıtlama yok, ulaşmak istediğimiz kitleye göre İngilizce dışında bir dil de kullanabilmek mümkün.

Tüm bilgileri girdikten sonra Next'e tıklayarak bir sonraki adıma geçiyoruz.



İkinci adımda Email adress bölümünde Codeplex'e kayıt olurken kullandığımız email adresi görüntüleniyor. Farklı bir email adresi kullanmak için profilde değişiklik yapmak gerekiyor. "I have read and accepted the Codeplex use agreement" bölümündeki checkbox'ı işaretleyerek Codeplex kullanım şartlarını kabul etmek gerekiyor. "Please type the characters in the picture above" bölümünde üst kısımda yeralan karakterleri giriyoruz. İşlemleri tamamladıktan sonra Finish'e tıklayarak projemizi oluşturuyoruz.



Projeyi oluşturduktan sonra proje ile ilgili bazı bilgiler içeren bir sayfa görüntüleniyor. Bu sayfadaki önemli bazı noktaları şu şekilde sıralayabiliriz :

- Proje, yayınlama işlemi gerçekleştirilmediği sürece sadece projeyi oluşturan ve proje üyeleri tarafından görüntülenebilmektedir.
- Proje oluşturduktan sonra 30 gün içerisinde yayınlanmaz ise otomatik olarak Codeplex'ten silinmektedir.

Projeyi oluşturduktan sonra yapılması gereken birçok adım var. Bunlara da diğer yazılarda göz atmaya çalışacağız.

Comments