Codeplex nedir, ne işe yarar?









CodePlex; Microsoft tarafından açık kaynaklı projelerin duyurulması, yayınlanması ve katkı sağlanabilmesi  amacıyla kurulmuş bir topluluk sitesidir. CodePlex üzerinde kendi projenizi yayınlayabilir ve başkalarının destek olmasını sağlayabilir veya başlatılmış olan bir projeye destek olabilirsiniz. Dilerseniz sadece varolan projeleri indirerek ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca kullanmak istediğiniz proje ile ilgili destek talebinde bulunabilir veya başkalarına yardımcı olabilirsiniz.

CodePlex'in geliştirme ve yönetimi Microsoft tarafından yapılmaktadır. Microsoft, CodePlex'in ana sayfasında da belirtildiği üzere eklenen projeler üzerinde herhangi bir kontrol, onaylama ve revize etme gibi herhangi bir müdahalede bulunmamakta; bu hizmeti yazılım geliştiriciler topluluğu için paylaşım ve geniş kitlelere erişim amacıyla sunmaktadır. Ayrıca Microsoft, açık kaynaklı olarak yayınlamak istediği projeleri de CodePlex üzerine eklemekte ve paylaşıma açmaktadır. Ajax Control Toolkit, Silverlight Toolkit, SQL Server Driver for PHP gibi birçok proje bizzat Microsoft tarafındaki geliştiricileri tarafından eklenmekte, güncellenmekte ve desteği sağlanmaktadır.

Bu yazının yazıldığı tarihlerde CodePlex üzerinde 8 binin üzerinde proje yeralmaktaydı. Bu sayı her gün yeni projelerin eklenmesiyle giderek artmaktadır. Dot Net Nuke gibi kabul görmüş ve uzun zamandır varolan bazı projeler bile CodePlex üzerinde yer almaktadır.

Peki CodePlex'ten bu kadar bahsettikten sonra CodePlex'te kendi projemizin yeralabilmesi için şartlar nedir ve projemizi nasıl ekleyebiliriz? CodePlex'e eklenecek projenin bir yazılım projesi olması, devam eden bir proje olması, kaynağının açık olması ve OSI (Open Source Initiative) tarafından kabul görmüş açık kaynak lisans tiplerinden birinin proje için seçilmesi gerekmektedir.

Bu şartları sağlayan projeyi CodePlex'e eklemek için öncelikle https://www.codeplex.com/site/register adresinden CodePlex sistemine üye olmak gerekmektedir. Üyelik işlemi tamamlandıktan sonra https://www.codeplex.com/Project/ProjectCreation.aspx adresindeki formu doldurarak projemizi CodePlex'e ekleyebiliriz. Proje oluşturulurken "Setup" modunda olmakta, bu modda iken proje takımında yeralmayan kişiler tarafından görüntülenememektedir. Proje "Publish" edildiğinde herkesin görebileceği duruma gelmektedir. Proje eklendiği zaman en fazla 30 gün boyunca "Setup" modunda kalabilmekte, bu süre sonunda yayınlanmaz ise otomatik olarak silinmektedir. Ayrıca dilediğiniz zaman projeyi CodePlex'ten silmekte mümkündür.

Bu yazıda CodePlex ile ilgili kısaca bilgi vermeye çalıştım. Devamında yazacağım yazılarda detaylı bir şekilde proje oluşturma, varolan bir projeye katılma konularından bahsetme çalışacağım.
Comments