Windows Server 2008 R2'de .NET 4 kurulumu

Nisan ayı içerisinde .NET Framework 4.0 ve Visual Studio 2010 yayınlandı. Uzun bir süredir heyecanla beklenen yeni versiyonlara ilgi tahmin edildiği gibi yüksek oldu ve ürünler hızlı bir şekilde geliştirilmeye başlandı.

.NET 4.0 - Visual Studio 2010

.NET 4.0 ile geliştirilen projelerin devreye alınması başladı veya yakın zaman içerisinde başlayacak. Dolayısıyla bu da sunucuların .NET 4.0'a hazır olmasının gerekliliğini bizlere hatırlatıyor.

Sunucumuzu .NET 4.0'a hazırlamak ve .NET 4.0 ile geliştirilmiş projeleri yayınlamak için ne yapmalıyız peki? Aslında yapılması gereken çok da zor bir işlem değil. Hemen işlemlere geçip kurulumu tamamlayalım. .NET Framework 4.0'ı kurabilmek için birden fazla yöntemimiz var :

- .NET Framework 4.0 Web Installer
- .NET Framework 4.0 Standalone Installer
- Microsoft Web Platform Installer (WebPI)

Yöntem 1 ve 2 : .NET Framework 4 Web Installer ve Standalone Installer

İki yöntem arasında çok fazla fark olmadığı için ikisini birarada anlatacağım. .NET Framework kurulum dosyaları arasındaki tek fark Web Installer'ın 869 KB büyüklüğünde olması ve çalıştırıldığında gerekli dosyaları Internet'ten kendisinin indirmesi. Standalone Installer ise 48.1 MB büyüklüğünde ve gerekli tüm dosyaları indirmiş oluyoruz. Böylece birden çok sunucuya tek bir defa indirip kurmak mümkün olabiliyor. Web Installer ve Standalone Installer'ı aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz :

- .NET Framework 4 Web Installer
- .NET Framework 4 Standalone Installer

Kuruluma geçmeden önce sistem ihtiyaçlarına göz atmakta fayda var. .NET 4.0 için sistem ihtiyaçları şu şekilde :
- İşletim sistemi : Windows XP SP3, Windows Server 2003 SP2, Windows Vista SP1/SP2, Windows Server 2008, Windows Server 2008 R2 ve Windows 7
- İşlemci : 1 Ghz ve üzeri
- Hafıza : 512 MB ve üzeri
- Disk alanı : 32-bit için 850 MB / 64-bit için 2 GB

Framework kurulumunun bu kadar büyük boyut istemesi şaşırtıcı bir durum gibi gelebilir. Ben de ilk denememde disk alanı az olan bir makinede bu durumla karşılaştığımda şaşırmıştım.

.NET Framework disk alanı ihtiyacı

Web Installer veya Standalone Installer'dan hangisini kullanacaksak indirip çalıştırıyoruz. Gelen ekrandaki lisans anlaşmasını işaretleyip Install'a tıklayarak devam ediyoruz.

Lisans anlaşması ekranı

 Web Installer'ı çalıştırdıysanız dosyaların Internet'ten indirilebilmesi için bağlantınızın aktif olması gerekiyor. Internet'ten dosyaların indirilmesi bağlantımızın hızına göre birkaç dakika veya daha fazla sürebiliyor.

Web Installer'da indirme işlemi bittikten sonra kurulum otomatik olarak devam ediyor. Standalone Installer'da boş alan kontrolü gerçekleştiriliyor. Yeterli alan varsa Next'e tıklayarak devam edebiliyoruz.

.NET 4 kurulumu devam ediyor

Kurulum işlemi bittiğinde karşımıza kurulumun bittiğini gösteren ekran geliyor.

.NET 4 kurulumu bitti

Finish'e tıkladığımızda makineyi restart etmemiz gerektiğini söyleyen bir ekran görüntüleniyor. .NET Framework 4'ün düzgün çalışabilmesi için makinemizi restart ediyoruz.

Makinemiz tekrar açıldığında IIS Manager'ı açarak yüklememizi kontrol edebiliriz. Application Pools altında ASP.NET v4.0 ve ASP.NET v4.0 Classic isimlerinde iki adet yeni application pool eklendiğini görebiliyoruz.

Yeni .NET 4 application pool'ları

Yöntem 3 : Microsoft Web Platform Installer (WebPI)

Üçüncü yöntemimiz kurulumu daha da basitleştiriyor. Zaten Web Platform Installer (WebPI)'ın amacı yönetimsel işleri daha kolay yapmak. WebPI ile kurulum için öncelikle http://www.microsoft.com/web adresinden WebPI'ı indirip çalıştırıyoruz. WebPI'ı çalıştırdığımızda, çalıştırdığımız sistemi inceleyip, sisteme uygun olan seçenekleri sıralıyor.

WebPI seçenekler

Bu yazı yazıldığı günlerde ilk ekranda .NET Framework 4 görüntülenmekteydi. Ancak ilerleyen günlerde başka ürünler çıktığında bu sayfadan kalkabileceği için asıl yerini de söylemekte fayda var. Soldaki menüden Web Platform'u seçtiğimizde Frameworks and Runtimes bölümündeki Customize'a tıklayıp  .NET Framework 4.0'ı işaretledikten sonra Install'a tıklayıp devam ediyoruz.

WebPI'da kurmak istediğimizi seçiyoruz

Bir sonraki aşamada lisans anlaşmasını kabul edip devam ediyoruz. WebPI bizim için gerekli dosyaları indirip kuracak. Bizim bu sırada yapmamız gereken tek şey ise beklemek :)

Kurulum devam ediyor

Kurulum bittikten sonra karşımıza gelecek ekranda Finish'e tıklayarak kurulumu tamamlıyoruz. IIS Manager'ı açıp kontrol ettiğimizde diğer yöntemlerde olduğu gibi ASP.NET v4.0 ve ASP.NET v4.0 Classic olmak üzere iki yeni application pool'u göreceğiz.

Bundan sonrasında sunucumuzda artık .NET 4 uygulamalarını çalıştırabileceğiz.

Comments

Comments (9) -

bülent
Merhaba hocam plesk panel kurulu. app pools dan dan V4 seçiyorum siteler hata veriyor. acaba plesk panel için başka bir yokmu var bilginiz var mı?
Muammer Benzeş
@Bülent : Plesk'in hangi versiyonu kurulu? Bildiğim kadarıyla Plesk henüz .Net 4 desteklemiyor : http://kb.parallels.com/en/8645
Bülent
Merhaba hocam.
plesk panel 9.2.3 kurulu evet fix cikacak diyorlar ama henü çıkmamış nasıl bir yol izleyecegim bilmiyorum.
Muammer Benzeş
@Bülent : Gördüğüm kadarıyla 9.5'de desteklemiyor .NET 4'ü. v10'u bekleyeceksin gibi görünüyor Smile

Plesk kullanmadan yapma şansı yok mu? Çok fazla domain yoksa manuel yönetilebilir veya www.websitepanel.net sitesindeki ücretsiz kontrol paneli kullanabilirsin.
Bülent
Evet hocam henüz fix çıkmamış. Domain 35 tane var ama artıyor her ay. Birkaç hosting firması halletmiş uzun yolldan halletik diyorlar ama paylaşan yok tabi Laughing
Salih
Merhabalar
Hala fix çıkmadımı
MuammerBenzes
@Salih : Eğer Plesk Panel hotfix'inden bahsediyorsan açıkçası takip etmedim. www.plesk.com adresinden kontrol edebilirsin. belki yeni versiyona geçmeyi isteyeceklerdir.
Mert
Ya usta bişi sorucaktım ben net framework 4 ü indirdim sitesinden kuruluma başladım neyse yeşil fener gibi bişi var dönüp duruyor ve yüklenmiyor 30-40 dk bekledim ama yüklenmiyor öyle bekliyor anlamadım bi çözüm önerirmisin ?
MuammerBenzes
@Mert : Aşağıdaki linkten standalone installer'ı indirip deneyebilirsin. Web installer ile deniyorsan bir ihtimal gerekli dosyaları indiremiyor olabilir.
www.microsoft.com/.../details.aspx?id=17718

Pingbacks and trackbacks (1)+