Azure satın alma seçenekleri-1: Kullandığın kadar öde (pay-as-you-go)

Azure, her geçen gün eklenen yeni servisleriyle ve gerek şirketlerin BT departmanlarına gerekse de yazılım geliştiriciler / BT uzmanlarına sunduğu fırsatlar ile önemini giderek artırıyor. Dolayısıyla bir şekilde Azure kullanma ihtiyacı artıyor. Peki yazılımcılar / BT uzmanları ve şirketlerin Azure'u kullanmak (satın almak) için alternatif yöntemleri nelerdir? Bu yazıda ilk alternatif olan kullandığın kadar öde (pay-as-you-go) yönteminden bahsedeceğiz.

Pay-as-you-go (kullandığın kadar öde) Azure'un ilk kullanıma başladığı günden beri varolan kullanım yöntemi. Adı üzerinde "kullandığın kadar öde" yani hangi servis ne kadar kullanıldıysa o kadar fatura ödenecek demektir.

Kullandığın kadar öde alternatifi varsayılan olarak kredi kartı veya banka kartı ile çalışmaktadır. İstenirse kredi kartı yerine fatura ile de ödeme yapılabilir. Ancak bu işlem için başvurmak ve başvurunun onaylanması gerekmektedir.

Bu yöntemde ödemeler 30 günlük periyotlar ile yapılmaktadır. Hizmetin başlamasından itibaren her 30 günde bir kredi kartından çekim yapılmakta veya fatura kesilmektedir.

Bu yöntemde uygulanan hizmet bedelleri Azure fiyatlandırma sayfasındaki rakamlardır. Herhangi bir ücret değişikliği olacak ise en az 30 gün önceden bilgilendirme yapılacaktır.

Herhangi bir sebeple ödeme işleminin yapılmaması durumunda hizmet 90 gün sonra durdurulacaktır. Ödeme yapılması durumunda hizmet tekrar çalışmaya başlayacaktır. Bu süreçte veriler silinmeyecektir.

Standart olarak 350 çekirdek (core) işlemci kullanımı, 5 eş zamanlı depolama (storage) hesabı ve 150 bin Active Directory nesnesi desteklemektedir.

Avantajları:
- Herhangi bir alt sınır gerektirmez, dolayısıyla kullanılan hizmet 1 TL bile tutabilir.
- Herhangi bir taahhüt de vermek gerekmez. Belirli bir süre veya miktar kullanmayı gerektirmez.
- İstenilen zaman kullanımdan vazgeçilebilir. İstenirse servis sadece 1 gün bile kullanılıp kapatılabilir.
- İstenilen zaman istenildiği kadar süre için istenilen kadar kapasite kullanmak mümkündür.

Dezavantajları:
- Ücretlendirme güncel Azure fiyatları üzerinden yapılmaktadır. Dolayısıyla fiyatlarda bir artış veya azalış yaşandığında fiyat değişiklik tarihinden itibaren kullanım bedellerine yansıyacaktır.
- Belirli bir taahhüt verilmesi durumunda sunulan ekstra imkanlardan yararlanma şansı olmayacaktır.

Comments