Azure yönetici (administrator) hesapları arasındaki farklar

Azure hesaplarında 3 farklı yönetici tipi bulunmaktadır: Account Administrator, Service Administrator ve Co-Administrator. Peki bu yönetici hesapları arasındaki farklar nelerdir?

Account Administrator: Bir Azure hesabı (account) açılırken kullanılan Microsoft Account (Live ID) kullanıcısı hem Account Administrator hem de Service Administrator olmaktadır.

Account Administrator sadece 1 Azure hesabı (account) için yetkili olabilir. Account Center'a erişim yetkisi sadece bu kullanıcıdadır.

Account Administrator, Account Center'da hesap ile ilgili tüm işlemleri yapabilir: Abonelik (subscription) oluşturma, iptal etme, Service Administrator değiştirme, raporlar vb.)

Azure hesabı Account Center üzerinden oluşturulduysa Account Administrator, Azure Management Portal'e erişim hakkına sahip değildir! Portali kullanabilmek için Service Administrator ve/veya Co-Administrator gereklidir.

Güvenlik nedeniyle bir abonelik (subscription) ile ilgili Account Administrator sadece Azure destek üzerinden değiştirilebilmektedir.

 

Service Administrator: Bir Azure hesabındaki (account) tüm aboneliklere (subscription) Azure Management Portal üzerinden erişme hakkına sahiptir. Her bir abonelik için 1 adet Service Administrator tanımlanabilmektedir.

Service Administrator, varsayılan olarak hesap oluşturulurken Account Administrator ile aynı olmaktadır. Account Administrator istediği zaman Service Administrator'ı değiştirebilir.

Service Administrator bir abonelik için ilk Co-Administrator'dır. Diğer Co-Administrator hesapları gibi Azure Management Portal üzerinden tüm bulut kaynaklarına erişip yönetebilir. Service Administrator, bir üyeliğe Co-Administrator hesaplarını ekleyip çıkartabilir.

 

Co-Administrator: Bir abonelik (subscription) için 200 ile sınırlıdır. Service Administrator gibi Azure Management Portal üzerinden abonelik ile ilgili tüm servisleri yönetebilir.

Co-Administrator bir abonelikteki Service Administor'ı değiştiremez ve silemez. Ancak Co-Administrator ekleyip silebilir.

Aşağıdaki grafik Azure administrator'ları için erişim ve yönetim haklarını göstermektedir:

 

Comments