Windows Server 2003'de .NET 4 kurulumu

Windows Server 2008 R2'de .NET 4 kurulumu başlıklı yazıda detaylı bir şekilde .NET Framework 4.0 kurulumundan bahsetmiştim. Çok kolay görünen bu kurulumdan niye bahsettiğim muhtemelen birilerinin kafasına takılmıştır. Kısaca anlatmaya çalışayım :

- Sunucu kurulumunda ve bu tip kurulumlarda deneyimi olmayanlara yardımcı olmak. Çünkü basit görünse de bu kurulumlar bile zaman zaman problem olabiliyor
- Alternatif yöntemleri göstererek, hem bunları tanıtmak hem de tercih yapılabilmesinde yardımcı olmak
- Varsa püf noktalarını gösterebilmek

Bu gibi sebeplerle bu yazıda da Windows Server 2003 üzerinde .NET Framework 4.0 kurulumunu anlatacağım. Aslında çoğunluk olarak Windows Server 2008 R2 ile aynı işlemler yapılıyor ancak arada bazı ekstra durumlar söz konusu. Hızlıca kuruluma geçelim :

Windows Server 2008 R2'de .NET 4 kurulumu başlıklı yazıdaki 1. veya 2. yöntemi kullanacak olursanız kurulum dosyasını çalıştırdığınızda aşağıdaki ekranı görme ihtimaliniz var :

Windows Imaging Components

Bu ekranı Windows Server 2003 sunucularda, Service Pack 2 yüklü ve tüm güncellemeler yapılmış olsa bile görebilirsiniz. Windows Server 2003 R2 sistemlerde bu ekranı görmedim, muhtemelen sizin de karşınıza çıkmayacak.

Windows Imaging Components'ı aşağıdaki adresten indirip kurduktan sonra kuruluma Windows Server 2008 R2'de .NET 4 kurulumu başlıklı yazıda olduğu gibi devam edebiliyoruz.

Windows Imaging Components (1,2 MB)

3. yöntemi yani Web Platform Installer (WebPI) ile kurulumu seçtiğinizde de aşağıdaki ekranı görme ihtimaliniz var :

Windows Imaging Components

Bu yöntemde yapılması gereken sadece I Accept butonuna tıklamak. Geri kalan işlemleri WebPI bizim için halledip gerekli kurulumu gerçekleştiriyor ;)

Tüm yöntemler, kurulum tamamlandıktan sonra restart gerektiriyor. Sunucuyu yeniden başlattıktan sonra  IIS Manager'ı açıp Web Service Extensions'a tıkladığımızda .NET Framework 4.0'ın kurulduğunu ve aktif edildiğini görebiliyoruz.

.NET 4.0 aktif 

IIS Manager'da Application Pools bölümüne tıkladığımızda Windows Server 2008 R2'de gördüğümüz gibi yeni oluşturulan pool'lar göremeyeceğiz.

Server 2003 application pools 

Peki Windows Server 2003'te web sitemin hangi framework'ü kullanacağını nasıl belirleyeceğiz? Bunun için IIS Manager'da Web Sites bölümünü tıklayıp, framework'ünü değiştirmek istediğimiz siteye sağ tıklayıp Properties'e basıyoruz. Gelen ekranda ASP.NET bölümüne tıklayoruz. ASP.NET version bölümünden istediğimiz 4.0 seçtiğimizde artık sitemiz .NET Framework 4.0 ile çalışacaktır.

Web sitemizin framework'ünü .NET 4.0 yapıyoruz

Comments

Comments (10) -

Orhan şahin
Merhaba hocam Asp.net 4 plesk panelden ayarını 4 olarak felan değiştire biliyormuyuz sadece server üzerinden mi değiştiriyoruz.
MuammerBenzes
@Orhan,
Plesk şu an için .NET 4 desteği sunmuyor bildiğim kadarıyla. http://kb.parallels.com/8645 adresinde de bu belirtilmiş. Yeni versiyonunu beklemek gerekecek Plesk üzerinden yapabilmek için.
tayfun
merhaba,

dediklerinizi aynen yaptım ama http 404 hatası alıyorum nedeni nedir bilginiz var mı?
MuammerBenzes
@ Tayfun : .NET sayfasını sunucuya yüklediğinizde ve çalıştırdığıızda 404 hatası değil de 500 hatası vermesi gerekir.
.NET hizmetini o site için aktif etmemiş olabilir misiniz? Administrative Tools > IIS > Web Service Extensions kısmından aktif edebilirsiniz.
Sedat Kumcu
Bu eksiksiz makale için ve ayırdığınız zaman için teşekkürler. Çok faydalı oldu.
MuammerBenzes
@Sedat : İşinize yaramasına sevindim.
Taha Yasin
Muammer bey öncelikle bu güzel anlatım için teşekkür ederim benim sorunum şu şimdiden yardımlarınız için teşekkür ediyorum.
Bir adet 2003 serverım var bu servera asp.net 4.0 kurmak istiyorum ama hosting şirketim mevcut iis manger 6.0 ile ve sql server 2003 ile verimli kullanamayacağımı belirtiyorlar.bunları yükselttirmek istediğim zaman ise mevcut 100 e yakın sitenin sorun yaşayabileceğini ve sql server kullanan sitelerin çalışma hatası verebileceğini belirtiyorlar.Bu doğrumudur acaba sürüm yükseltmek zarar verir mi.
şimndiden teşekkürler
MuammerBenzes
@Taha:
Server 2003 üzerinde .NET 4.0 çalışır, problem de çıkartmaz. .NET 4.0’ın herhangi bir şekilde IIS 6 veya SQL Server ile bir uyumsuzluğu yok.

Server 2008 veya 2008 R2’ye yükseltmek istediğinizde eğer sitelerinizde kodların çalışma için gerekli componentler varsa, onların bir kısmının yeni sunucu da çalışmaması ihtimali olabilir.

ASP sitelerinin de yine sorun çıkartma ihtimalleri olabilir ancak kodlardaki problem kolayca çözülebilir. .NET sitelerinde muhtemelen sorun çıkmayacaktır zaten.

SQL Server versiyonunuzu anlamadım ancak Server 2008 ve 2008 R2 üzerinde SQL Server 2005 ve SQL Server 2008 / 2008 R2 çalıştırabilirsiniz.
Mehmet Ali
Merhaba; Vps sunucumda web installer ile güncellemeleri yaptım. Sunucu şuan resart gerektiriyor. Vps sunucularda acaba resart işlemi nasıl oluyor _? sunucu tekrar açılır ve bağlantı yapabilirmiyim uzak masaüstü ile _?
MuammerBenzes
@Mehmet Ali : VPS sunucu dediğimiz şey aslında sanallaştırılmış bir işletim sistemi. Dolayısıyla gerçek işletiminde olduğu gibi restart edebilirsiniz. Sunucu tekrar açılacak ve uzak masaüstü ile bağlanabileceksiniz.