Windows Server 2008 R2 domain controller sunucusunun sürekli restart probleminin çözümü-ntds.dit

Windows Server 2008 R2 domain controller sunucunuz sürekli restart oluyor ve aşağıdaki hata mesajı ile mi karşılaşıyorsunuz?

Not: Benzer durum Windows Server 2008 ve Windows Server 2012'de yaşanabilir ve aynı yöntemle çözebilirsiniz.


STOP: c00002e2 Directory Services could not start because of the following error: A device attached to the system is not functioning.

Error Status: 0xc0000001. Please shutdown this system and reboot into Directory Services Restore Mode, check the event log for more detailed information.

Bu mesajının sebebi ntds.dit dosyasının bozulması ile ilgili oluyor. Peki bu sorunu nasıl çözeceğiz? Birlikte bakalım:

Sorunu çözebilmek için öncelikle sorunun ntds.dit dosyasında olup olmadığını anlamamız gerekiyor. Bunun için sunucuyu öncelikle "Directory Services Restore Mode"da açmamız gerekiyor. Sunucu açılırken F8 tuşu ile açılış menüsüne ulaşmak ve seçenekler arasından "Directory Services Restore Mode"u seçmek gerekiyor:

Not: Bu işlem ile makineyi açabilmek için domain oluşturulurken belirlediğimiz "Directory Services Restore Mode Administrator Password"üne ihtiyacımız olacak. Umarım bu şifreyi hatırlıyorsunuzdur :)

Sunucu bu şekilde açıldıktan sonra ilgili şifre ile makineyi açıp aşağıdaki adımlar ile devam ediyoruz:

1. Komut satırını açıyoruz.

2. ntdsutil yazıp ilgili uygulamayı çalıştırıyoruz.

3. activate instance NTDS komutunu çalıştırıyoruz

4. files komutunu çalıştırıyoruz.

ntds.dit dosyasında bir problem var ise bu aşamada şöyle bir hata mesajı ile karşılacağız: "Could not initialize the jet engine:  Jet error -501.  Failed to open DIT for AD DS/LDS instance NTDS.  Error 2147418113."

5. Hata mesajını aldığımıza göre devam edelim :/ Öncelikle ntds.dit dosyasının bir kopyasını alalım her ihtimale karşı. Bunun için ben c:\adbackup isminde bir klasör oluşturdum.

6. copy c:\windows\system32\ntds.dit c:\adbackup komutu ile dosyayı yedekliyoruz.

7. esentutl /g c:\windows\system32\ntds.dit ile dosyanın bütünlüğünü kontrol ettiriyoruz ki zaten bozuk olduğunu teyit edecek.

8. esentutl /p c:\windows\system32\ntds.dit ile de sorunu çözüyoruz.

9. Son olarak c:\windows\ntds klasöründeki log dosyalarını da c:\adbackup klasörüne taşıyarak işlemi tamamlıyoruz.

10. Sonucu kontrol etmek için sırayla ntdsutil > activate instance NTDS > files > info komutlarıyla son durumu görebiliriz.

 

Artık sıra sunucuyu restart etmeye geldi. Umarım sizin sunucunuz da artık sorunsuz çalışıyordur..

Comments