Server 2008 ve Server 2008 R2'de kablosuz ağ (wireless) servisini aktif etmek

Genel olarak  sunucuların kullanımına baktığımızda; hem üzerlerinde kablosuz (wireless) ağ cihazlarının bulunmadığını hem de performans ihtiyaçları ve daha düzgün ağ bağlantısı için kablosuz ağ cihazları kullanmaktan kaçınıldığını söylememiz yanlış olmaz. Ancak benim de zaman zaman yaptığım gibi taşınabilir test ortamı oluşturmak için notebook kullanıldığında veya ortamda kablolama ile uğraşmak istenmediğinde sunucu üzerinde kablosuz (wireless) ağ bağlantısı kullanmak gerekebiliyor.

Farklı platformlarda aktarmaya çalıştığımız gibi Windows Server 2008 ve Server 2008 R2, sistem üzerinde gereksiz yük oluşmaması için  mümkün olduğunca kullanılmayan servislerin ve özelliklerin yüklenmemesi üzerine inşa edilmiştir. Windows Server 2003'te  ise sistem kurulduğunda kullanmasak da birçok servis aktif olmaktadır.

Kablosuz (wireless) ağ bağlantısı açısından baktığımızda da, yukarıda bahsettiğimiz şekilde kablosuz ağ servisinin Server 2008 ve Server 2008 R2 üzerinde varsayılan olarak yüklenmediğini görüyoruz. Peki sunucu işletim sistemi üzerinde kablosuz ağ bağlantısı kullanmak için ne yapmalıyız?

Kablosuz ağ servisini yüklemek için birinci yöntemimiz Server Manager'ı açıp Features kısmından Add Features'a tıklıyoruz. Açılan ekranda Wireless LAN Service özelliğini işaretleyip Next'e tıklayarak kurulumu tamamlıyoruz.

 İkinci yöntemimiz de ise komut satırında servermanagercmd -install Wireless-Networking komutunu çalıştırarak kurulumu gerçekleştiriyoruz.

Üçüncü yöntemde ise Powershell'i çalıştırıp ilk olarak Import-Module Servermanager komutunu çalıştırıyoruz. Sonrasında ise Add-WindowsFeature Wireless-Networking komutunu çalıştırarak kurulumu tamamlıyoruz.

Üç kurulum yönteminden hangisini seçersek seçelim, artık sunucumuz üzerinde kablosuz (wireless) ağ bağlantısını kullanabiliyoruz.

Comments