IIS 7 ve IIS 7.5'te content expiration tanımlama

World Wide Web'in ilk yaygınlaşmaya başlamasıyla web sitesi kavramı ortaya çıktı. Web sitesi kavramı ile firmalar kendilerini tanıtacak sayfalar oluşturmaya ve insanlara sunmaya başladılar. Ancak bu sayfalar büyük bir çoğunlukla HTML tabanlı, yani statik sayfalardı ve birke hazırlandıklarında uzun süre değişmiyorlardı.


Kasım 1995 - Haziran 1996 arasında microsoft.com ana sayfası

Artık yukarıdaki  gibi sayfaları görmüyoruz. Çünkü web siteleri; ASP ve PHP gibi teknolojilerin ortaya çıkmasıyla statik olmaktan çıkıp günümüzde ASP.NET, PHP, Perl gibi teknolojiler ile web uygulamaları haline geldiler.

Web uygulamaları sayesinde bugün haber sitesi, elektronik ticaret sitesi, forum sitesi, bloglar vs. birçok farklı uygulama kullanıyoruz. Kullandığımız bu uygulamalar, kullanıcının karşısına sürekli yeni bir içerik çıkarıyor. Örneğin bir haber sitesine 2 saat arayla girdiğinizde gördüğünüz haberlere yenilerinin eklendiğini görmek mümkün olabiliyor. Hele bizimki gibi gündemin sürekli değiştiği bir ülkede :)

Web sitelerimiz veya uygulamalarımızda :) içerik sürekli güncellenirken ziyaretçinin daha önceki ziyaretinden kalan bilgiler ile sayfaları tekrar görüntülemesi ve eski içeriğe ulaşmasını ister miyiz? Elbette hayır!

Ziyaretçinin eski içeriğe ulaşmaması için IIS 7 veya IIS 7.5 içerisinde bir tanımlama yapmamız gerekiyor. Bu tanımlamayı da IIS Manager'da ilgili site seçili iken HTTP Response Headers kısmına çift tıklayarak yapıyoruz.

HTTP Response Header'a çift tıkladığımızda açılan ekranda sağ taraftaki Actions bölümünde yeralan Set Common Headers'a tıklayarak işleme devam ediyoruz.

Set Common HTTP Response Headers başlıklı ekranda Expire Web Content kısmını işaretledikten sonra web sayfalarının ne kadar zaman sonra güncelliğini kaybedeceğini/vadesinin dolacağını (expire olacağını) seçiyoruz. Buradaki karar, sitenin güncellenme sıklığı ve ne kadar trafik istediğiniz ile alakalı. Her gün veya her saat güncellenen siteler için süreyi kısa tutmak faydalı ancak gereksiz yere kısa tutulduğunda da tüm içeriğin ziyaretçiye her defasında yeniden gönderileceği göz ardı edilmememli.

Sayfanın yüklendikten hemen sonra expire olması seçilebileceği gibi; saniye, dakika, saat veya gün olarak da süre belirtmek mümkün. Ayrıca en son seçenek ile de belirli bir tarihte içeriğin geçersiz olmasını da sağlayabiliyoruz.

 

Comments