IIS 7 ve IIS 7.5'te web.config ile mime type tanımlama

Farklı uzantılı dosya tipleri ile çalışmak sıkıntılara sebep olabiliyor. Bu dosya tipleri IIS üzerinde tanımlı değilken web uygulamasında bu dosya tiplerini çalıştırmak istediğimizde şöyle bir hata alabiliyoruz :

HTTP Error 404.3 - Not Found
The page you are requesting cannot be served because of the extension configuration. If the page is a script, add a handler. If the file should be downloaded, add a MIME map.

Bu sorunu çözmek için IIS Manager'da ilgili web sitesini seçip MIME Types kısmından gerekli tanımlamayı yapabiliriz. MIME Types'a çift tıkladığımızda tanımlı olan dosya tiplerinin listesini görebiliyoruz. Eğer kullandığımız dosya tipi ve uzantısı tanımlanmamışsa Add'e basıp tanımlamamız mümkün.

Add MIME Type başlıklı pencerede File name extension kısmına dosya uzantısını, MIME type kısmına da dosyanın tipi ile ilgili gerekli bilgiyi yazıyoruz.

Dosya uzantıları ve bunlara karşılık gelen MIME type'ları http://www.webmaster-toolkit.com/mime-types.shtml adresinde bulabilirsiniz.

Peki IIS Manager erişimim yoksa, bu işlemi yapma şansım var mı? Elbette var. IIS 7 ile birlikte web.config dosyası içerisine sunucu tarafındaki tanımlamaları da ekleyebiliyoruz. Aşağıdaki şekilde web.config dosyasına ekleme yaparak web sitemizde/uygulamamızda ilgili dosya uzantısını tanımlamamız mümkün :

<configuration>      
     <system.webServer>          
          <staticContent>              
                <mimeMap fileExtension=".mp4" mimeType="video/mp4" />
           </staticContent>      
      </system.webServer> 
</configuration>

 

Comments