Sunucum 64-bit destekliyor mu?

MS-DOS 5 ile başladığım bilgisayar macerasında bir süre Windows 3.1'de kullanmıştım. 24 Ağustos 1995 tarihinde sunulan Windows 95 ile o güne kadar MS-DOS ve Windows 3.1 ile 16-bit mimarisinde kullandığmız bilgisayarlarda artık 32-bit sayesinde daha fazla işlem gücüne kavuşmuştuk.
 
 Bill Gates Windows 95'i tanıtıyor...
 
32-bit mimarisi uzun yıllar işlerimizi görmemiz için yeterli oldu. Windows 95 sonrası gelen Windows 98, Windows ME, Windows 2000 ve Windows XP işletim sistemlerinde 32-bit ile çalıştık. Benzer şekilde Windows NT 4.0, Windows 2000 Server ve Windows Server 2003'te de 32-bit yeterliydi.
İşletim sistemleri gelişirken işlemci teknolojisi de gelişmeye devam ediyordu elbette. AMD ve Intel 64-bit mimarisinde yeni işlemcilerini çıkardıklarında bunları destekleyen  Windows XP ve Windows Server 2003'ün 64-bit destekli versiyonları da sunulmuştu. Böylece 32-bit sistemlerdeki limitleri aşmak mümkün olabilmişti.
Özellikle Windows Server 2008 ile yaygınlaşan 64-bit sistemler, sadece 64-bit olarak sunulan Windows Server 2008 R2 ile 32-bit sistemleri -en azından sunucu tarafında- tarihin tozlu raflarına kaldırmış görünüyor.
 
Sunucum da 64-bit desteği var mı?
Windows Server 2008 R2, sadece 64-bit sunuluyor demiştik. Peki, yeni bir sunucu sistemi kurmamız gerektiğinde Windows Server 2008 R2 kurmak için elimizdeki sunucu yeterli mi? Yani halen kullandığımız sunucumuz 64-bit destekliyor mu? Bunu öğrenmek için birkaç yöntem kullanabiliriz?
 
1. yöntem :  İşlemcinin uygulamasını kullanmak
Intel işlemciniz varsa, http://www.intel.com/support/processors/tools/piu/sb/CS-014921.htm adresinden Intel Processor Identification Utility'yi indirip kurarak işlemciyi kontrol edebiliriz. Intel (R) 64 Architecture kısmında Yes cevabını alabiliyorsak işlemcimiz 64-bit destekli demektir.
 
 
Not 1 : AMD için benzer bir tool bulamadım.
Not 2 : Bu yöntemde makine üzerine bir uygulama kurmak zorundayız. Uygulama kurmadan yapmak için diğer adımlara bakalım.
 
2. yöntem : Securable kullanmak
Securable, özellikle sunuculardaki sanallaştırma desteği hızlıca kontrol etmemizi sağlayan bir araç. http://www.grc.com/securable.htm adresinden ulaşabildiğimiz bu basit ve kurulum gerektirmeyen uygulama ile sunucumuzun 64-bit desteği olup olmadığını hızlıca kontrol edebiliriz.
 
 
3. yöntem : İşlemci sayfasından kontrol etmek
İlk iki yöntemde sunucu üzerinde bir işletim sistemi varken kontrollerimizi gerçekleştirdik. Ancak bazen sunucu üzerinde işletim sistemi kurulu olmayabilir. Bu durumda en hızlı yol işlemcinin modelini öğrenip işlemci sayfasından kontrol etmek olacaktır.
 
 
Bahsettiğimiz tüm bu yöntemler özellikle elimizde varolan eski sunucular veya masaüstü/dizüstü bilgisayarlar için geçerli. Son birkaç yılda alınmış bir sunucunuz varsa %99 ihtimalle zaten 64-bit destekli olacaktır.
Comments