PHP on Windows - Bölüm 2 : IIS 7.0

2009 yılı içerisinde yazmış olduğum ve ComputerWorld gibi dergilerde yayınlanmış olan PHP On Windows başlıklı yazının ilk bölümünü PHP On Windows - Bölüm 1 : FastCGI başlığı ile yayınlamıştım. İkinci bölümü aşağıda okuyabilirsiniz :

Web teknolojileri tüm organizasyonlarda her geçen gün daha çok ön plana çıkmaktadır. Ülkemizde de ADSL gibi geniş bant erişim teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla beraber evlerde ve özellikle işyerlerinin çoğunluğunda Internet erişimi olmayan bilgisayar neredeyse kalmamıştır. Internet hızlarının ve kullanıcı sayısının artmasıyla dünya genelinde yaygın olan Internet üzerinden iş yapma modelleri de kullanılmaya başlanmış; şirketler müşterilerine daha kolay erişebilmek için web sitesi sahibi olmaya başlamış, gerek iş ortaklarıyla aralarındaki alışveriş için (b2b) gerekse de son kullanıcıya satış yapabilmek için (b2c) e-ticaret uygulamalarını devreye almışlardır. Her geçen gün de yeni teknolojiler (Web 2.0 gibi) ile bu uygulamalar gelişmeye devam etmektedir.

Tüm bu uygulamaların yapılabilmesi için bir web sunucusuna ihtiyaç duyulmaktadır. Bu web sunucusu ihtiyacı organizasyon yapısı ve ihtiyaca göre değişik şekillerde çözülmektedir (web hosting hizmeti, kiralık sunucu veya şirket bünyesinde özel sunucu barındırma gibi).

IIS 7.0, web sunucusu olarak Windows Server 2008 işletim sistemi içerisinde yer almaktadır. IIS 5.0 ve 6.0, halihazırda dünya genelinde ve ülkemizde yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. IIS 7.0, önceki versiyonların yakaladığı bu başarıyı esnek, güçlü ve kararlı yapısı ile daha da ileriye taşıyacaktır.

IIS 7.0, Windows Server 2008 kurulumu sırasında varsayılan olarak kurulmamaktadır. Windows Server 2008 üzerinde yer alan 17’den fazla sunucu rolünden biridir ve ihtiyaç duyulduğunda yüklenebilmektedir.

IIS 7.0, varsayılan ayarlarıyla IIS 6.0’da olduğu gibi tüm bileşenleri ile değil sadece statik (HTML) sayfaları gösterecek şekilde yüklenmektedir. Kullanım amacına ve ihtiyaca göre 40’dan fazla bileşeni ayrı ayrı kurulabilmekte ve kaldırılabilmektedir. Böylece gereksiz bileşenlerin sistem üzerinde yük oluşturması engellenmekte, bu bileşenler ile ilgili yönetim ve güvenlik işlemlerinin azaltılması sağlanmaktadır.

Oldukça sağlam, güvenilir ve hızlı olan IIS 6.0 versiyonuna göre anlık istek, trafik ve bağlantı miktarları, performans ve sunucu başına uygulama yoğunluğunda artış sağlamaktadır. Tüm uygulama türleri (ASP, .NET, PHP vs.) için dinamik sıkıştırma ve caching desteği, detaylı hata mesajları, sunucuya gelen anlık isteklerin takibi, hata işlem takibi ve uzak yönetim gibi özellikleriyle de ön plana çıkmaktadır. Ayrıca FastCGI ile PHP uygulamalarının daha hızlı ve kararlı çalıştırılabilmesiyle başka bir sunucu ihtiyacını ortadan kaldırmaktadır.

IIS 7.0; metadata yerine XML dosyaları ile konfigürasyon, Powershell ve IIS 7.0 için oluşturulan Microsoft.Web.Administration kütüphanesi ile sunucunun komut satırından ve hazırlanacak . NET uygulaması ile daha kolay yönetilebilmesine olanak sağlamaktadır.

Comments

Pingbacks and trackbacks (1)+