PHP on Windows - Bölüm 4 : Sonuç

İlk üç bölümünü PHP On Windows - Bölüm 1 : FastCGI , PHP on Windows - Bölüm 2 : IIS 7.0 ve PHP on Windows - Bölüm 3 : Windows üzerinde daha etkin PHP başlıklarıyla yayınladığım yazı dizisinin son bölümünü aşağıda okuyabilirsiniz :

Windows Server 2008 ve IIS 7.0 kullanımı dünyada ve ülkemizde giderek artıyor. Dünyadaki hosting firmalarından (myhosting, godaddy, hostbasket vs.) gelen IIS 7.0’a geçiş haberlerinin yanında ülkemizdeki hosting firmalarından da (Radore, Niobe, Kriweb vs.) benzer haberler geliyor. Hosting firmaları ile yaptığımız görüşme ve ortak çalışmalar neticesinde sadece ASP ve .NET uygulamalarını değil PHP uygulamarını da IIS 7.0 üzerinde çalıştırma kararlarının alındığını görüyorum.

 Çok sayıda Windows Server 2000 ve Windows Server 2003 sunucu yönetmiş biri olarak Windows Server 2008’i daha fazla beğendiğimi ve mümkün olduğunca geçmeye çalıştığımı söyleyebilirim. Sunucu işlemlerinin hepsini bir yerden (Server Manager) kolay ve hızlıca yapmak mümkün. Özellikle IIS Manager’ın kullanımı öncekilere göre çok daha kolay. Üç bölümlü yapısını daha önce farklı Microsoft uygulamalarında (ISA Server gibi) kullandığım için alışmakta zorlanmadım, onunla çalışmaktan keyif alıyorum. Uzak yönetim desteği sayesinde kontrol panele gerek kalmadan, uzak masaüstü bağlantısı yapmadan kendi bilgisayarınızdan sistemi yönetebilmek kolaylık getiriyor. Hatta birden çok sunucuyu tanıtarak çok daha hızlı yönetim yapabilmek de mümkün. Tek sevmediğim yanı herhangi bir işlem yapmak için bir başlığa tıkladıktan sonra geri dönmek için sol taraftaki ilgili kısma tıklamak ama o kadar kusur da olur :)

Bireysel olarak yaptığım testler ve hosting firmaları ile gerçekleştirdiğimiz çalışmalar sonucunda PHP’de dahil olmak üzere tüm uygulama türlerini kurmak ve yönetmenin çok daha kolay olduğunu söyleyebilirim. Bir PHP uygulaması çalıştırmak için IIS bileşenlerinden FastCGI’ı kurmak, ilgili PHP versiyonunu kurmak ve php uzantısı için gerekli ayarları yapmak yeterli. Bu işlemleri yapmak sunucunuzun konfigürasyonuna göre 5-10 dk. sürüyor. Sonrasında PHP uygulamanızı dünyanın beğenisine sunabilirsiniz.

Microsoft, Windows üzerinde PHP konusunda çalışmalarını devam ettiriyor. Yıl sonu gibi piyasaya çıkması beklenen Windows Server 2008 R2 versiyonunda FastCGI ve PHP ile ilgili geliştirmeler olacak. Geçtiğimiz yıl yayınlanan SQL Server Driver for PHP ile PHP uygulamalarında SQL Server’a daha kolay, hızlı ve güvenli bir şekilde ulaşılabilir. Ayrıca bu uygulamanın kaynak kodunu Codeplex’ten  indirerek kendinize uygun hale getirmeniz de mümkün. Bir başka Microsoft yeniliği olan Web Application Installer’ın 2.0 versiyonu ile  Wordpress, Drupal, Gallery gibi uygulamaları kolayca kurmak mümkün. Bu uygulamalara yenileri de eklenmeye devam ediyor.

Windows üzerinde PHP ile ilgili ayrıntılı bilgileri www.iis.net/php adresinde bulmanız mümkün. Bende elimden geldiğince blogumdan  ve seminerler aracılığıyla bilgi paylaşmaya çalışıyorum.

Comments

Comments (5) -

Yusuf Ozturk
Öğrendiğim kadarıyla Fransa'da da PHP on Windows kullanımı hızla artmaya başlamış. Custom yazılmış web sayfalarının hala Linux üzerinde çalıştığını fakat Wordpress, Drupal gibi scriptlerin artık IIS üzerinde tercih edildiğini söyledi Fransız bir sistem yöneticisi. Custom scriptlerin de IIS'e geçebilmesi için uyumluluğu biraz daha arttırmak gerekiyor.
Serhat
Hocam merhabalar,

PHP on Windows webiner/seminer serilerinizle beraber bu yazi dizisini de takip ettim ve bende PHP scriptlerini Windows 7 uzerinde calistirdigim ISS 7 ve MySQL & MSSQL uygulamalariyla calistiriyorum. Insallah yaptigim calismalar sonucu herhangi bir konu olursa sizlerle de paylasirim. Yazi dizisi icin tekrar tesekkur eder, is ve normal yasantinizda huzur, mutluluk ve selametler dilerim.

Serhat.
MuammerBenzes
@Serhat : İlgin ve mesajın için ben teşekkür ederim. Kolay gelsin...
Aşkın
Peki IIS mi apache server mı ? Ben bugüne kadar hep apache server kullandım. IIS e geçmem için birkaç artı ve eksi karşılaştırması mümkün mü ?
MuammerBenzes
@Aşkın : Windows tarafından bakınca IIS tabii ki Smile Şaka bi yana hangi tarafta alışkınsanız ve rahat ediyorsanız o taraf olabilir. Ancak Windows tarafında sunulan birçok artıyı da görmezden gelmemek gerek : Performans, aynı ortamda hem .NET hem de PHP, SQL Server Driver for PHP...