Bir bilgisayar ile 3 gün uğraşmak - ati2dvag problemi

Bir bilgisayar ile 3 gün uğraştınız mı hiç? Ben maalesef uğraştım :(

Danışmanlık yaptığım firmalardan birinde yeni bilgisayar alımı nedeniyle bilgisayarların yer değiştirmesi gündeme geldi. İşlemleri hızlı halledebilmek ve kurulumlar (işletim sistemi, Microsoft Office, kullanıcı profilleri, ayarlar vs.) ile uğraşmamak için eski bilgisayardaki herşeyi bir imaj (Acronis, Norton Ghost vs.) programı ile aktarmaya karar verdim.

Öncelikle yeni bilgisayara aktarılacak ilk bilgisayarın imajını aldım. Aldığım bu imajı yeni bilgisayar üzerine aktarıp kullanıcının çalışmasını sağlamak çok fazla vakit almadı. Yaklaşık 2 saat içerisinde tüm işlemler bitmiş ve kullanıcı bilgisayarını kullanmaya başlamıştı.

Yeni bilgisayarı kullanmaya başlayan kullanıcıdan çıkan bilgisayarı da daha eski bir makine kullanan arkadaşa verecektik. Bu arkadaş muhasebe işleri ile ilgileniyor ve bilgisayarında da muhasebe uygulaması yüklüydü. Dolayısıyla bu arkadaşın bilgisayarında da imaj alarak işe başladım. İmaj alımını tamamlayıp diğer makineye aktarımı yaptım. Muhasebe uygulaması, bilgisayar değişikliğini fark ettiği için ona da ilgili firma üzerinden bir ayar çektik :) Artık bu bilgisayarda kullanılmaya hazırdı. 

Aynı gün içinde farklı bir amaç için alınan başka bir bilgisayarın da kurulumunu tamamlayarak işlerimizi tamamlamıştık. Ancak Murphy kanunları rahat bırakmadı. :) İlla aksilik çıkacak ya, aktarım yaptığımız ikinci bilgisayar özellikle Microsoft Office kullanırken kilitlenip restart olmaya başladı. Sabit diskten de zaman zaman farklı sesler gelmeye başladı. Birkaç defa disk kontrol (chkdsk) işlemi yapmamıza rağmen sürekli disk hatası almaya devam ettim. En sonunda diskte problem olduğu ortaya çıktı.

İkinci gün yeni disk alıp imajı bu disk üzerine aktardım. Disk ile ilgili problem görünmüyordu, ancak bilgisayar bir süre kullanıldıktan sonra aynı şekilde yine restart olmaya devam ediyordu. Olay Görüntüleyicisi (Event Viewer) üzerinde herhangi bir hata mesajı olmamasına rağmen bilgisayarın sürekli restart etmesi benim işi bitirememem, bilgisayarın da kullanılamaması demekti.

Herhangi bir problem görünmediği için sorunun imaj ile aktarımdan kaynaklandığını düşündüğümüz için bilgisayarı yeniden kurmaktan başka bir seçeneğimiz görünmüyordu. Mecburen bastık formatı :)

Tüm kurulumları tamamladıktan sonra problem görünmediği için içim rahat bir şekilde bu operasyonu bitirdiğimi düşündüm. Ancak sonuç hiç de beklediğim gibi olmadı, yani kâbus bitmedi!

Üçüncü gün sabah gelen telefon sorunun devam ettiğini gösteriyordu. Ancak bu sefer elimizde anlamlı bir hata mesajı vardı : ati2dvag sonsuz döngüye girdi.

Internet üzerinde yaptığım araştırmalar ati2dvag.dll dosyası ile ilgili birçok sonuç buldum. Hepsi de benim aldığım hataları alıyor ancak farklı çözümler öneriliyordu. Bulduğum sonuçlar üzerinde bir süre okumalar yaptıktan sonra o ana kadar kullandığım 11.1 sürümü ekran kartı sürücülerini kaldırıp yerine 10.12 sürümünü denemeye karar verdim.

10.12 sürümü de derdimize çare olmayınca mecburen farklı arayışlara girdim. AMD (ATI) çipi kullanan bir ekran kartı denedim, RAM'lerde sorun olabilir düşüncesiyle onlar üzerinde oynamalar yaptım ancak sonuç yine aynıydı : makine restart etmeye devam ediyordu.

Son çare olarak daha eski bir versiyon sürücü denemeye karar verdim ve 9.12 versiyonunu indirdim. Bu sürücüyü kurarken daha önceki sürücü kurulumlarında yaptığım "High Definition Sound Device" ile ilgili kurulumu gerçekleştirmedim. Çünkü okuduğum bazı kaynaklar bu aygıt ile bilgisayar ses kartının çakışması nedeniyle problem çıktığını belirtiyordu. Gerçi başka bilgisayarlarda bu aygıtı kurmama rağmen sorun ile karşılaşmamıştım.

Üçüncü günün sonunda nihayet yukarıda anlattığım şekilde sürücü kurulumundan sonra bilgisayar artık düzgün çalışır hale geldi ve kâbusum sona erdi! Eski sürücü mü yoksa yüklemediğim aygıt ile mi sorun çözüldü çok bilmiyorum ancak artık araştırmak da istemiyorum :)

Tüm bu süreç bana birkaç acı ama güzel tecrübeler bıraktı :

- Aldığım imajları saklamamıştım. Çünkü imaj almak için yeni bilgisayarlardan birinin diskini kullanmış ve makineler çalışınca diğer bilgisayarı kurmak için imajları silmiştim. Elimde yedekleme için kullanabileceğim bir disk olsaydı, belki de süreç bu kadar uzamayacaktı. Böylece arızalı diskten imaj alamayıp yeni diske baştan kurulum yapmam gerekmeyecek ve sürücü problemi de yaşanmayacaktı.
- Tüm olasılıkları değerlendirmek gerekiyor. Sırayla ve tek tek deneyerek sorunun nerede olduğunu bulmaya çalışmak en mantıklısı.
- Problem ile ilgili Event Log'ları detaylı inceleyip ihtimalleri Internet üzerinde araştırmak gerekiyor.

Comments

Comments (4) -

Harun
dışarıdan bakıldığında sadece bilgisayardaki verileri diğerine aktarmak gibi "basit" bir işlemin bu kadar uzun sürmesini müşteriye/yetkiliye anlatmak ne kadar sürdü acaba Laughing
eğer bilgi/işlem konusunda deneyimsiz/anlayışsız bir müşteri ise vay halinize Smile
MuammerBenzes
@Harun : Bu "basit" işlemi anlatmak kolay olmadı tabii. Ancak deneyimsiz olmalarına rağmen anlayışsız olmamaları sayesinde çok zor olmadı Smile
Selim
Yazdığınız yazıyı benim yaptığım işlem sırasına göre okudum. Smile Aynı sorun benim destek verdiğim bilgisayarda da var. . . Şu anda onla uğraşıyorum inşallah bu çözüm yolu işe yarar Laughing Paylaşım için teşekkürler.
MuammerBenzes
@Selim : Umarım işinize yaramıştır...

Pingbacks and trackbacks (1)+