Windows 7 RC sürümünü deneyin!

Ocak ayında genel kullanıma açıldığını duyurduğumuz beta sürümünden sonra Windows 7'nin RC (Release Candidate) sürümü 30 Nisan tarihi itibariyle duyuruldu. Öncelikli olarak Technet ve MSDN üyelerinin indirebildiği bu sürüm birkaç gün önce de herkesin indirebileceği şekilde duyuruldu.

http://msdn.microsoft.com/tr-tr/evalcenter/dd353271(en-us).aspx adresinden Windows 7 RC sürümünü indirebilmek için Live ID'nizin olması gerekiyor. "Select the Windows 7 RC version you want to download" bölümünden indirmek istediğiniz versiyonu ve indireceğiniz dili seçmeniz yeterli. Sonraki ekranda Hotmail adresinizi ve şifresini veya Live ID'niz için geçerli olan e-mail adresini ve şifresini girmek gerekiyor. Giriş yapıldıktan sonra kişisel bazı bilgiler isteniyor. Bilgi girişi tamamlandıktan sonra Windows 7 RC için kullanılabilecek ürün anahtarı ve download linki görüntüleniyor. 32-bit versiyonu 2.5 GB, 64-bit versiyonun 3 GB civarında boyutu olduğunu hatırlatmak isterim. Windows 7 RC versiyonu 30 Haziran 2009 tarihine kadar indirilebilir olacak. İyi indirmeler :)

Aynı sayfada Windows 7 için gerekli olan minimum donanım özellikleri belirtiliyor. Nihâi sürümde bu özelliklerin değişmesi söz konusu, ancak biz yine de bu özelliklere bir göz atalım :

- 1 GHz ve üzeri 32-bit veya 64-bit işlemci
- 1 GB ve üzeri bellek
- 16 GB disk alanı (bu alan kurulum için gerekli)
- DirectX 9 destekli ve 128 MB bellekli ekran kartı (Aero kullanabilmek için)
- DVD-R/W sürücü

Özellikler görüldüğü gibi çok fazla değil. Benzer özelliklerdeki netbook cihazlara Windows 7 yüklendiği ile ilgili Internet'te birçok bilgi bulabilirsiniz. Beta versiyonu ile Hyper-V üzerinde oluşturduğum benzer özelliklerdeki 1 GB ve 2 GB bellekli makinelerden oldukça iyi sonuçlar almıştım. RC sürümünde daha da hızlanma olacağını tahmin ediyorum.

RC (Release Candidate) sürümünden çok bahsettik. Kısaca şu şekilde açıklayabiliriz RC'yi : RC versiyonu, nihâi olarak çıkacak olan ürüne oldukça yakın olan versiyon anlamında kullanılmaktadır. Beta sürümleri gerek iç ortamda gerek gönüllü test kullanıcıları tarafından test edilen ürünler için alınan geri bildirimler sonucunda oluşturulan bu sürüm, nihâi sürüme oldukça yakın özellikler içermektedir. Bu sürüm ile ilgili gerekli görülen hata gidermeleri elbette ki yapılacaktır ancak ürün özelliklerinde genellikle fazla bir değişiklik olmamaktadır.
Comments