USB ile Windows 7 ve Server 2008 R2 kurulumu - İkinci yöntem

USB ile Windows 7 ve Server 2008 R2 kurulumu başlıklı yazımızda CD/DVD sürücüsü olmayan bilgisayarlarda Windows 7/Server 2008 R2 kurmak için USB bellek hazırlamayı anlatmıştık. Ancak anlattığımız yöntemde USB belleği hazırlamak için birçok işlem yapmamız gerekiyordu ve bir DVD sürücüsüne ihtiyacmız vardı :) DVD sürücüsü olmayan bilgisayara kurulumdan bahsederken bu işlemi yapabilmek için başka bir bilgisayara ihtiyaç duyuyorduk.

Neyse ki Microsoft bu ihtiyacı ortadan kaldıracak açık kaynaklı bir çözüm sundu : Windows 7 USB/DVD Download Tool. Bu araç sayesinde CD/DVD sürücüsü olmadan USB bellek hazırlamak mümkün. Bu işlem için öncelike Windows 7 USB/DVD Download Tool sayfasından  veya Codeplex'deki sitesinden programı indirip sisteme kuruyoruz. Windows XP kurulu bilgisayar üzerinde kullanmak için Microsoft Image Mastering API v2 güncellemesinin yüklenmesi gerekiyor. Aynı adresten indirip kurabiliyoruz.

Kurulumları yaptıktan sonra Windows 7 USB/DVD Download Tool programını yönetici haklarıyla çalıştırıyoruz. İlk adımda USB belleğe kopyalayacağımız Windows 7 veya Server 2008 R2'nin imaj dosyasını (ISO) seçiyoruz. İmaj dosyasını işletim sistemini Internet üzerinden satın aldığıımızda veya Microsoft tarafında indirebileceğimiz bir üyeliğimiz (MSDN, Technet, Websitespark vs.) üzerinden temin edebiliyoruz.

 İkinci adımda ise USB bellek üzerine mi yoksa DVD üzerine mi kaydedeceğimizi belirliyoruz. DVD sürücümüz olmadığı için tabii ki USB seçeneği ile devam ediyoruz :)

Üçüncü adımda 4 GB'lık USB belleği bilsayara taktıktan sonra USB belleği seçip işlemi başlatıyoruz.

 USB belleğimiz boş değil ise silinmesi ile ilgili uyarıyı da onaylayıp devam ediyoruz.

Ve nihayet işlem tamamlandı, USB belleğimiz kurulum için hazır.

Not : 64-bit işletim sistemleri için USB bellek hazırlama işlemini 32-bit işletim sistemi üzerinde yapmamak gerekiyor. Çünkü bu durumda dosyaların kopyalanması tamamlansa bile son adımda diğer yazıda bahsettiğimiz bootsect işlemi yani USB bellek ile bilgisayarı açabilmek için gerekli kısım gerçekleşmiyor. 

Comments

Comments (3) -

osman ateş
tşk.ler peki elimde tüm win7 sürümlerinin olduğu bir iso var 32 ve 64 bit sürümleri tek isoda, 64bit yapmam gerektiği zaman 64bit bir win7demi yapmam gerekiyor
MuammerBenzes
@Osman : Bu şekilde bir ISO ile denemedim. Ancak muhtemelen tek seferde hepsini aynı USB'ye kopyalama şansınız olacaktır.
mustafa
Süper paylaşım olmuş hocam elinize sağlık...