Turkuazoo

Açıldığından beri gezip görmek istediğim yerler arasındaydı. Bayram tatilinde İstanbul'da olup fazla bir alternatif de olmayınca fırsatı değerlendirip gitmek istedim. Bahsettiğim yer Türkiye'nin ilk ve tek modern ve en büyük akvaryumu olarak kabul edilen Turkuazoo

Turkuazoo, içerisinde özellikle okyanus balıkları, köpek balıkları, ahtapotlar, kaplumbağalar ve diğer okyanus/deniz canlılarını barındırması itibariyle oldukça ilginç bir yer. Basından ve Internet'ten okuduklarımızın da etkisiyle bir heyecanla gezmek istiyoruz.

Turkuazoo, Bayrampaşa'daki Forum İstanbul AVM içerisinde yer alıyor ve AVM içerisinden geçerek ulaşılabiliyor. İçeri girdiğinizde sizi gişeler karşılıyor. Gerekli ödemeyi yaptıktan sonra sizi hemen yeşil bir fonun önüne alıp fotoğrafınızı çekiyorlar. Elinize de bir fiş verip bununla çıkışta arka fonunda köpek balığı olan fotoğrafınızı alabileceğiniz söyleniyor (!) Fotoğrafımızı da çektirdikten sonra ödeme fişini gösterip yürüyen merdivenlerden inerek içeri giriyoruz.

Girişte tropik bir orman gibi düzenlenmiş olan koridorda, ağaçların arasından kuş sesleri eşliğinde ilerleyip havuzlardaki değişik balıkları izliyoruz.


Akvaryumdaki değişik balıklar

Koridoru bitirdiğimizde değişik boyutlardaki havuzlardan oluşan kısma geliyoruz. Bu bölümde vatoz balıkları dikkatimizi çekiyor.

Vatoz balıkları
Vatoz balıkları

Bu bölümde aynı zamanda çocukların resim yapabilecekleri ve görevliler tarafından yüzlerin boyanabileceği bir alanda yer almakta. Böylece çocuklar akvaryumun keyfini daha da çıkartabiliyorlar.

Artık işin en heyecanlı kısmına geldik. Avrupa'nın en uzunu olduğu söylenen, 80 metrelik tünele giriyoruz. Bu tünelde akrilikten yapılmış devasa havuzun altından geçerken yaklaşık 270o'lik bir açıyla deniz canlılarını görmek mümkün.

Köpek balıkları üzerinizden geçebilir her an...
Tünelde her an üzerinizden bir köpek balığı geçebilir

80 metrelik tünelde dolaşmak oldukça keyifli ve heyecan verici. Özellikle çocuklar üzerlerinden geçen her balıkla başka türlü heyecanlanabiliyor. Tünel içerisinde ilerlerken aynı zamanda bu devasa havuz içerisinde dalış yapan birilerini de görmeniz olası. Çünkü Turkuazoo içerisinde isteyenler ister acemi olsunlar isterse tecrübeli, eğitmenler gözetiminde dalış yapıp köpek balıklarını ve diğer canlıları yakından görebiliyorlar.

Tüneli tamamladıktan sonra yine değişik boyutlardaki havuzların olduğu alana gelip burada aslan balığı, ıstakoz, yengeç gibi deniz canlılarını yakından görme ve hatta görevliler eşliğinde dokunma imkanı da bulabiliyorsunuz. Dolaşırken girişte verilen kağıt veya havuzların başındaki bilgilendirme kısımlarındaki saatlere dikkat ederek bu canlıların beslenme zamanlarını da yakalayabilirsiniz.

Son olarak giriştekine benzer bir koridorda ilerleyip mürekkep balığı, köpek balığı yumurtaları ve ahtapotları da görüp turu sonlandırmanız mümkün.

Çıkışa doğru ilerlerken hediyelik eşyaların olduğu bölümden günün hatırası olarak birşeyler alabilmek mümkün. En sonda da girişte çektirdiğiniz ve arka planına köpek balığı eklenen fotoğrafınızı almanız mümkün.

Özellikle çocuklar için eğlenceli olan bu gezi, büyükler için de güzel anlar vaat ediyor. Su altını seviyor ve dalmaktan da hoşlanıyorsanız bulunmak bir fırsat.

Bu kadar anlattıktan sonra kendimce olumsuz gördüğüm yanlarına geldi sıra. Öncelikle bilet fiyatlarını yüksek bulduğumu söylemek istiyorum. 3 yaşa kadar ücretsiz, 3-16 arası ve öğrenci 19, yetişkin 26 TL olan bilet fiyatları özellikle aile olarak gezmek isteyenler için zorlayıcı olabilir. Girişte fotoğraf çektirirken fiyat söylenmiyor ama çıkışta köpek balıklı fotoğrafı almaya gittiğinizde 20 TL rakamını duymak yine can sıkıcı olabiliyor. En azından bu kadar para verince, o fotoğrafın ücretsiz olması bekleniyor biraz da.

Herşeye rağmen; binlerce farklı deniz canlısını yakından görmek, çocukların eğlenmesi ve bilgilenmesi için ziyaret edilebilecek güzel bir mekan.

Comments