Terminal istemcisinin (client) güncellenmesinin önemi

Teknoloji her geçen gün hızla gelişiyor. Bu gelişme de beraberinde yeni imkânlar sunuyor. Bu imkânlar bazen, eski teknolojilerin yeniden yorumlanması şeklinde de olabiliyor :)

60'lı yıllardan başlayan ve 90'lara kadar kullanılan mainframe'ler ile merkezi ve güçlü bu bilgisayarlara bağlanan dummy terminaller (aptal terminal) ile işlemler mainframe üzerinde yapılır ve sonuçlar terminallerin üzerinde görüntülenmekteydi.

IBM Mainframe sistemi

Teknolojinin gelişmesiyle istemcilerin de güçlenmesi, küçülmesi ve maliyetlerin düşmesi ile mainframe yerine kişisel bilgisayar kullanımının arttığını ve bir süre sonra her çalışanın masasında bir bilgisayar yer aldığını görebiliyoruz. Bilgisayar sayısının artması, bunların yönetimi ile ilgili problemleri de beraberinde getirmiştir : Makine arızası,  bilgisayarları yenileme ihtiyacı, yönetim zorlukları vs.

Tüm bu gelişmeler neticesinde yukarıda bahsettiğimiz mainframe sistemlere benzer çözümler sunulmaya başlandı. Microsoft'ta bu yaşananlara kayıtsız kalmayarak Windows NT 4.0 ile Terminal Services adı verilen teknolojiyi kullanıma sundu. Teknolojideki gelişmeler doğrultusunda da her yeni çıkan işletim sistemi veya service pack ile yeni özellikler eklenmiştir

Bu ayrıntılardan sonra gelelim bizim derdimize :) Danışmanlık yaptığım firmalardan birinde şubelerdeki kullanıcıların bağlanabilmesi için merkezde konuşlandırdığımız bir terminal sunucumuz var.

Bu terminal sunucusuna bağlanan bilgisayarlardan biri Windows XP işletim sistemi kullanıyor ve yeniden kurulması gerekti. Kurulumları yapıp terminal sunucusuna bağlandığımızda yavaşlık problemi yaşadık. Ekran geçişlerinde gecikmeler ve klavyeden yapılan girişlerin geç ulaşması gibi sorunlarla karşılaştık. Oysa aynı şubeden Windows 7 yüklü olan kendi notebook'um veya farklı bir Windows XP bilgisayar ile bağlandığıızda herhangi bir problem yoktu.

Yeniden kurduğum makineyi kontrol edip Remote Desktop Connection (Uzak Masaüstü Bağlantısı) uygulamasına baktığımda güncellemeyi unuttuğumu farkettim. Windows XP ile varsayılan olarak gelen 5.2 versiyonu yüklüydü.

Windows Vista ile terminal hizmeti 6.0 versiyonuna geçiş yaptığında Windows XP için 6.0 clientı, Windows Server 2008 ile 6.1 versiyonuna geçiş yaptığında da 6.1 clientı yayınlanmıştı. 6.1 versiyonunu indirip yeni kurduğum makine üzerine yükledim.

Bu yükleme işleminden sonra bağlantıyı yapıp kontrol ettiğimizde yavaşlıktan eser kalmamıştı :) Bilgisayar terminal sunucusuna artık sorunsuz bağlanabiliyordu.

Yaşadığım bu acı(!) tecrübeden sonra kullandığımız bilgisayarlarda tüm güncellemeleri atlamadan yapmak gerektiğini, yapılabiliyorsa en son teknolojiye bir an önce geçmek gerektiğini bir kez daha görmüş oldum. 

Not : Her yeni versiyonda gelişen terminal hizmetleri Windows Server 2008 R2 ve Windows 7 ile 7.0 versiyonuna ulaştı. Birçok yeni özellik içeren bu versiyonla beraber artık Remote Desktop Services olarak adlandırılıyor.

Comments