FTP 7'de FTP sitesi oluşturma

IIS 7'de FTP 7 kurulumu başlıklı yazımızda IIS 7.0 üzerinde FTP 7.0 hizmetinin nasıl kurulacağından bahsetmiştik. Bu yazımızda ise bir FTP sitesinin nasıl oluşturulacağı üzerinde duracağız.

FTP sitesi oluşturmak için IIS 7.0 ve FTP 7.0'ın kurulmuş olması ve IIS Manager ile FTP 7.0 yönetim özelliklerinin yüklenmiş olması gerekmektedir.

Bir FTP sitesi oluşturmak için IIS Manager'ı çalıştırıyoruz. IIS Manager'da soldaki bölümden sunucumuzun adına çift tıklayarak açıyoruz. Burada "Sites" kısmına sağ tıklıyoruz. Açılan menüden de "Add FTP Site..." linkine tıklıyoruz.



Açılan "Add FTP Site" başlıklı pencerede "FTP site name" kısmına FTP sitemiz için açıklayıcı bir isim giriyoruz. "Content Directory" kısmından da FTP ile erişilebilecek dosyaların yer aldığı klasörü seçtikten sonra Next'e tıklıyoruz.



Görüntülenecek "Binding and SSL Settings" başlıklı pencerede FTP sitemizin IP adresini, portunu ve adını (hostname) giriyoruz. "Start FTP site automatically" ayarını işaretli olarak bıraktığımızda, işlemler tamamlandığında FTP sitemiz hemen yayına geçiyor. SSL kısmında "Require SSL" seçili olarak kalırsa FTP sitemize sadece SSL'li bağlantı yapılabiliyor. "Allow SSL" seçeneği işaretlendiğinde ise ister SSL'li ister SSL'siz bağlanabiliyoruz. Gerekli bilgileri girip, istediğimiz ayarları seçtikten sonra Next'e tıklıyoruz.



Görüntülenecek "Authentication and Authorization Information" başlıklı pencerede "Authentication" kısmında "Anonymous" seçeneği işaretlenirse herhangi bir yetkilendirme yapılmadan FTP sitemize bağlanılabilir, "Basic" seçeneği işaretlenirse sadece izin verdiğimiz kullanıcılar bağlanabilir. "Authorization" kısmındaki "Allow access to:" kısmını eğer herhangi bir kullanıcı tanımı yapılmamışsa "Not Selected" olarak bırakabilir veya yapacağımız yetkilendirmeye uyan seçeneği seçip "Permissions" kısmından da "Read" ile okuma hakkı, "Write" ile de yazma hakkı verebiliriz. Seçimlerimizi yaptıktan sonra Finish'e tıklayarak FTP sitesi kurulumunu tamamlayabiliriz.



Yetkilendirme ve FTP 7.0 ile ilgili diğer yazılara FTP 7.0 kategorisinden ulaşabilirsiniz.

Comments

Comments (4) -

murat kara
hocam sizin gösterdiğiniz gibi ftp server kuruyorum fakat i.explorerda ayarladıgım ip ile bağlanmaya calıstıgımda kullanıcı adı şifr soruyo.yardım ederseniz sevinirim...
MuammerBenzes
@Murat : Zaten şifre sorması gerekmiyor mu? Basic seçtiğin sürece şifre soracak. Anonymous seçecek olursan şifresiz olarak açılacaktır.
mustafa
bir şey sorcam ya burda  ıp ve portu  neye gore vericem  şire guvenli nerden vericem sifre nerden vericem
MuammerBenzes
@Mustafa : IP adresi olarak sistemdeki IP'lerden FTP'de kullanmak istediğiniz hangisi ise onu seçmeniz gerekiyor. Port, default olarak 21'dir. Bunu da isterseniz değiştirebilirsiniz.